Да ли заиста постоје здрави шећери: Шта су природни заслађивачи

Замена белог шећера природним заслађивачима, као што су мед или јаворов сируп звуче као здравије варијанте за сладокусце. Ипак, да ли ове алтернативе заиста праве разлику за организам?

Као што је познато, природни шећери се налазе у воћу, поврћу, млеку, док се додатни шећери, као што је кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе или онај бели, стављају у прерађену храну. Заслађивачи попут меда, агаве и јаворовог сирупа су често окарактерисани као "природни", али они се и даље рачунају као шећери, наглашавају лекари.

"У поређењу са обичним шећером, мед, јаворов сируп и нектар агаве су мало боље опције, јер имају нижи гликемијски индекс и садрже неке витамине и минерале. Треба имати на уму да прекомерна конзумација било ког додатог шећера и даље може изазвати здравствене проблеме", истиче доктор Франк Ху.

Стручњаци напомињу да морамо да будемо опрезни и што се тиче "здравијих" алтернатива: "Нектар од агаве је 1,5 пута слађи од обичног шећера и не морате га користити у великим мерама. Мед би могао да помогне код неких алергија на храну, а меласа садржи гвожђе. Ипак, здравствене предности природних заслађивача су релативне, каже др Кристофер Гарднер.

Не треба "избацити" сав шећер из исхране

Доктори стално апелују да се смање вештачки заслађивачи и да се "окренемо" воћу, поврћу. 

"Важно је минимизирати унос додатних шећера који се обично налазе у прерађеној храни. Уместо да сте на дијети без шећера, фокусирајте се на уживање у воћу, које обезбеђује влакна, витамине и минерале. На пример, газирана пића се брзо апсорбују и метаболишу, узрокујући велике скокове шећера у крви. С друге стране, шећери у целом воћу се спорије вари и апсорбује, што доводи до постепеног пораста шећера у крви", појашњава др Ху, а пише Вери вел хелт.

Елиминисање свих шећера би значило избацивање здравих угљених хидрата које тело користи за енергију што опет није добро. Препорука је да се фокусирамо на интегралне житарице, воће и поврће који су увек здравији извори угљених хидрата.

Колика је препоручена дневна доза шећера

Према Америчком удружењу за срце препоручује се ограничавање уноса шећера на 6 кашичица за жене и 9 кашичица за мушкарце. За референцу, једна конзерва газираног пића садржи 8 кашичица додатог шећера. Статистика каже да Американци свакодневно конзумирају око 17 кашичица слатких "ствари", што је дупло више од препоручене дозе.