Магазин

Од раздражљивости до зимогрожљивости: Ово су знаци да вашем организму недостају угљени хидрати

Иако су од виталног значаја за функционисање организма, угљени хидрати су на лошем гласу захваљујући неквалификованим "експертима" из области нутриционизма или фитнеса. Недовољно информисани, људи се често преваре, па како би изгубили који килограм, из исхране потпуно елиминишу угљене хидрате. Ипак, ово је велика грешка, а симптоми попут мождане магле, брзог замарања и раздражљивости су ту да алармирају да је ниво енергије на самој доњој граници.
Од раздражљивости до зимогрожљивости: Ово су знаци да вашем организму недостају угљени хидрати© Canva / rimmabondarenko

Угљени хидрати су један од најважнијих макронутријената, а њихова улога у исхрани је често "демонизована" од стране неквалификованих експерата, који тврде да свакодневна конзумација може изазвати погоршање здравственог стања. У стварности, угљени хидрати, наравно, они здрави попут цереалија, пиринча и махунарки, организму дају енергију и прегршт других предности.

"Угљени хидрати су као гориво за наш нервни систем и огране, а нарочито мозак и мишиће", наводи нутрициониста Меган Хилберт за магазин Сан.

Не само да угљени хидрати нашем организму дају енергију да прегура дан, већ се у њиховом дефициту могу јавити бројни нежељени симптоми, који су ту да нас опомену да нешто не радимо како треба. На који начин нам све тело може ставити до знања да смо занемарили унос хидрата?

Раздражљивији сте него иначе

Уколико током дана приметите да сте раздражљивији него иначе и да вам је "фитиљ краћи" него што је обично, врло вероватно је да вашем организму недостају угљени хидрати и да је ниво шећера у крви опао. Најбољи "лек" јесте пуњење залиха добрим, нутритивно богатим оброком. Ако је у питању доручак, то може бити овсена каша, док за ручак или вечеру можете припремити оброк са пиринчем или бататом (слатким кромпиром), зависно од тога шта више волите.

Зимогрожљиви смо и стално нам је хладно

Када ниво угљених хидрата у организму опадне, ваша тироидна жлезда, која игра значајну улогу у процесу терморегулације, одмах алармира мозак, те се у телу јавља осећај да вам је хладно. Овакво стање не мора нужно да се манифестује током хладнијих месеци у години, већ се може јавити и током лета, када су напољу високе температуре.

Процес мршављења је успорен или не даје резултате уопште

Један од најпопуларнијих митова који се тичу мршављења јесте да се оно најбоље постиже када се из исхране потпуно елиминишу сви извори угљених хидрата. Ипак, овакво решење може дати баш супротан ефекат. Објашњење је сасвим једноставно, и надасве логично: када престанете да уносите угљене хидрате (који су основни извор енергије), ваше тело почне да надомешћује мањак снаге тиме што протеине или масти претвара енергију, а у још горем сценарију, у недостатку активности сваки унети оброк претвори у масноће, за случај изгладњивања. Тако се и најобичнија банана или паста "залепе" за бокове уместо да их организам свари и задржи тек један њихов део, а процес губљења килаже прераста у вишемесечну, па чак и вишегодишњу "борбу са ветрењачама".

На тренинзима не постижете резултате какве сте постизали раније

Како су угљени хидрати извор енергије вашем организму, њихов дефицит је нарочито приметан када тело изложите физичком напору, било да је у питању тренинг у теретани или нека друга физичка активност. Брзо замарање, као и ниже перформансе када су у питању тренинзи снаге, јасан су показатељ да телу недостају угљени хидрати, а најбоље решење било би да направите кратку паузу и презалогајите протеинску чоколадицу током тренинга, а након њега поједете комплетан оброк који ће садржати и протеине и хидрате.

Осећате симптоме мождане магле

Уколико током свакодневних активности приметите да вам опада пажња, да тешко памтите чак и основне информације, као и да вам треба више времена него иначе да се присетите нечега што у нормалним околностима не бисте ни заборавили, то је још један сигуран знак да је ниво хидрата у организму алармантно низак. Сетимо се реченице нутриционисте са почетка - "угљени хидрати су као гориво за наш нервни систем и огране, а нарочито мозак". Како бисте подигли ниво пажње, прошетајте, удахните свеж ваздух и обавезно презалогајите нешто, а затим се постепено вратите на радне задатке.

Варење је отежано, а пробава нередовна

Отежано варење, као и нередовна столица могу указивати на то да организму недостају влакна, која су саставни део свих цереалија, као и воћа, поврћа (нарочито лиснатог) и махунарки. Како бисте избегли осећај надутости, али и акутна стања проузрокована опстипацијом, у исхрану је најбоље уврстити макар један оброк дневно који садржи изворе влакана и угљених хидрата.

image