Магазин

Вештачки зуби Винстона Черчила на аукцији, почетна цена око 10.000 долара

Вештачки зуби некадашњег британског премијера Винстона Черчила наћи ће се на аукцији већ почетком наредног месеца. Очекује се да ће почетна цена овог артефактабити десет хиљада долара, а како наводи директорка аукцијске куће, ово је један од најнеобичнијих предмета који се нашао "испод чекића".
Вештачки зуби Винстона Черчила на аукцији, почетна цена око 10.000 долара© Youtube / AFP News Agency

Протеза са вештачким зубима које је некадашњи британски премијер, Винстон Черчил, носио током свог говора "Борићемо се на плажама", наћи ће се на аукцији 6. фебруара ове године. Према процени колекционара, почетна цена за овај необични предмет је око 8.000 фунти, односно нешто више од 10.000 долара.

"Черчилови вештачки зуби су међу најнеобичнијим предметима које смо икада продали", изјавила је је директорка аукцијске куће Котсволд, Лиз Пул.

Черчилова протеза није обична, већ златна

Винстон Черчил је имао неколико зубних протеза (неки наводе да их је било четири), а свака је била посебно израђена тако да неутралише шушкање - говорну ману коју је имао од детињства. Осим тога, протезе су биле изливене од чистог злата, на коме су биле позициониране порцеланске реплике зуба.

"Овај сет протеза је био направљен с почетка Другог светског рата, када је Черчил имао 65 година", наведено је на сајту аукцијске куће.

Черчилове муке се нису зауставиле на шушкању, већ су се наставиле и током адолесценције, па је већ у двадесетим годинама почео и да губи зубе, један по један. Већ тада је он одлучио да носи и горњу и доњу протезу, које су му омогућавале да држи своје узбудљиве говоре који су му донели славу.

Где су преостале протезе и шта ће се још наћи на аукцији

Са једном од својих зубних протеза Винстон Черчил је сахрањен, други примерак је данас изложен у Хантеријан музеју у  Краљевском колеџу хирурга у Лондону, док се о постојању преосталих нажалост ништа не зна. Последња зубна протеза ће отићи у руке срећног победника на аукцији, 6. фебруара.

На аукцији ће се наћи и други занимљиви и вредни артефакти из овог историјског раздобља. Очекује се да ће микрофон којим је Черчил објавио крај Другог светског рата достићи цену од око 10.000 долара, док би књига аутограма из 1941. могла да буде продата за око 25.000 долара.

image