Магазин

"Пси пандемије" су непослушнији од других паса истог узраста, тврде ветеринари

"Пси пандемије", који су у домове својих власника разиграно ушетали када се Корона вирус распламсао, сада су већ велики љубимци, али је њихово понашање и даље на нивоу штенећег. Они су непослушни, својеглави и анксиозни, тврде ветеринари, а главни разлог за то јесте неадекватна или никаква дресура.
"Пси пандемије" су непослушнији од других паса истог узраста, тврде ветеринари© Canva / Aleksandr Zotov

Током пандемије Корона вируса, која је захватила читаву планету у марту 2020. године, велики број људи одлучио се за куповину или усвајање паса, како би победили самоћу или пак добили право да напуштају своје домове у време полицијског часа.

Сада су сви ти четвороножни другари већ увелико порасли и ушли у адолесцентски период, али је њихово понашање и даље на истом нивоу као када  су били мали. Због чега је то тако објаснили су ветеринари и кинолози, који се баве изучавањем понашања паса.

"Пси пандемије" - непослушни, својеглави и анксиозни

Иако би са годинама пси требало да постану мирнији, послушнији и опуштенији са својим власницима, код "паса пандемије" ово правило не важи. Штавише, њихово понашање је потпуно у супротности са овим трендом, а они - анксиозни чим и на тренутак остану сами.

У узрасту од пар година, колико они сада имају, ови штенци-адолесценти и даље пролазе кроз разне кризне ситуације и понашају се попут правих штенаца, што њиховим власницима прави проблеме и уноси тензију у свакодневни живот.

Разлога за овакво понашање има неколико. Пре свега, штенци који су у домове својих власника дошли за време пандемије нису имали прилику да прођу адекватну дресуру, науче команде и добију неопходну социјализацију, како са другим љубимцима, тако и са људима.

Осим тога, власници који су своје штенце узели у време пандемије су својим новим члановима породице одмах посветили сву пажњу овога света. Њихови дани били су испуњени игром и мажењем, па су неки постали и размажени и навикнути на "краљевски третман" 24 часа дневно.

Понашање и навике паса се формирају у првих пар месеци живота

Кинолози и дресери паса увек наглашавају важност дресуре кућних љубимаца у најранијем добу, будући да се њихово понашање и навике формирају у првих неколико месеци живота. Уколико се у том периоду псима не усаде основе правилног понашања, касније се проблеми само нижу, један за другим.

Посебно су проблематични пси који су својим власницима први љубимци - они не знају ни како поступати са њима, ни на који начин их васпитати. Са њима пси одрастају у безграничној љубави, али без трунке дресуре, што касније резултира необузданим понашањем и немогућношћу функционисања у заједници.

Међу најчешћим проблемима са којима се сусрећу власници "штенаца пандемије" јесу шетња на повоцу, где пас из све снаге вуче власника и не уме да хода уз ногу, скакање љубимаца када неко дође и лизање гостију, као и непознавање основних команди попут "стани", "седи" и "дођи".

image