Магазин

Које расе паса најчешће осећају сепарациону анксиозност

Пси могу доживети велики стрес када мисле да их је власник напустио и овакав проблем увек треба имати у виду пре него што одлучимо да купимо/удомимо крзненог пријатеља. Стручњак за понашање паса објашњава које расе најчешће могу осетити узнемиреност када остану саме, као и како можемо да ублажимо њихове страхове.
Које расе паса најчешће осећају сепарациону анксиозност© Pexels/Helena Lopes

Сигурно није лако оставити свог љубимца самог неколико сати, а још теже је бити раздвојен од њих неколико дана. Осећај туге и усамљености могу бити веома велики за пса када се осећа напуштено. На пример, ако пас плаче, цвили или слини када га напустимо, онда то може бити знак да ће вероватно бити несрећан или под стресом док се не вратимо.

Остали знаци укључују ходање напред-назад или деструктивно понашање, као што је жвакање намештаја или покушај бежања из куће. Прекомерно лучење пљувачке, мокрење и нужда такође могу бити знаци стреса. Стручњак за понашање паса, Керолајн Спенсер је за "Дејли мејл (DailyMail)" објаснила да све расе паса могу патити од сепарационе анксиозности, али неки природно могу осећати интензивније негативне емоције. Неке од раса које тешко подносе самоћу су:

Лабрадудл

Пси ове расе су расположени, пријатељски настројени, веома интелигентни и могу бити савршен кућни љубимац. Ова раса обожава свог власника и увек је одушевљена када се врате. Међутим, баш зато што је толико раздраган пас који је везан за власника, може доћи до повећане вероватноће сепарационе анксиозности. Стручњаци предлажу да помогнемо нашем љубимцу да се прилагоди звуковима повезаним са нашим одласком, као што је хватање кључева, како би се навикли на тај звук, али и знати да ћемо им се увек вратити.

Џек Расел теријер

Џек Расел теријери су енгергични, радознали и дружељубиви пси, који су увек расположени за игру. Они обично формирају јаке везе са људима који су им најближи, што може довести до стреса када је потребно раздвојити се од власника. Један од главних начина за одржавање расположења Џек Расел теријера када нисмо ту је да их благо одвикавамо од нашег присуства. Важно је да се направи умерена дистанца.

Добра вежба је да покушамо да обављамо кућне задатке, али тако да наш пас не буде свестан сваког нашег покрета. Током овог процеса, добро је потрудити се да наш пас може да се одмори и опусти док смо близу њих, уместо да константно тражи (и добија) пажњу. Препоручљиво је и завршавати кућне послове у тишини, без сталних интеракција са псом. 

Златни ретривер

Златни ретривери су изузетно популарна раса паса, јер је добро познато да су љубазни и одани власнику. Нажалост, управо оваква симпатична природа и "заљубљено" понашање могу брзо изазвати анксиозност због раздвајања. Стручњаци саветују да постоје различити окидачи који могу почети од малих ногу, као што је живот у кући од раног доба.

Поред тога, окидач може бити и понашање власника који потенцијално показује знакове анксиозности пред растанак. Као и у претходном примеру, саветује се да би златним ретриверима требало дати времена и простора за самостални одмор, како не би били навикнути на константне интеракције. 

Мађарска вижла

Вижле су авантуристички пси, којима је потребно много игре и физичке активности, веома су живахни и дружељубиви. Држе се близу својих власника и уопште не воле да остају сами. Њихова природа може бити напорна за за заузетог власника, тако да стручњаци за псе саветују да би било добро да се повремено претварамо да излазимо из куће.

Можемо на кратко отворити и затворити врата, па постепено можемо заиста изаћи, провести неколико секунди или минута раздвојено. Временом, када пас показује што мање знакова стреса, можемо излазити из куће без бриге. Када се вратимо у дом, можемо се кратко поздравити с њима, сачекати да се смире и поново им давати пажњу и љубав.

Далматинци

Још једна раса која не воли да буде остављена насамо су популарни далматинци. Поједини стручњаци за понашање животиња предлажу да их не би требало остављати саме дуже од два сата, јер могу постати деструктивни када су под стресом. Пуштање музике на малој јачини звука када сте код куће може помоћи да се они смире, коју бисмо касније остављали укључену када смо напољу, како би прелазак у самоћу био блажи за далматинца. 

Кокерпу

Увек популарни кокерпуи су познати по љубазној природи, као и по свом дружељубивом понашању. Међутим, њихова дубока љубав према људима може бити узрок стреса када остану сами. Пошто имају предиспозиције да осећају сепаранциону анксиозност, најбоље је избећи је што пре. Пса можемо постепено навикавати на наше рутине, како не би осећао несигурност. Како би пси развили свест о нашој свакодневници, важно је да будемо стрпљиви, да би умели да предвиде када одлазимо и када се отприлике враћамо.

Постоје и друге расе које могу развити анксиозност приликом раздвајања, као што су бордер коли, немачки овчар, чивава, бишон... На крају, најважније је имати разумевања према животињи, која сигурно не може тако лако да схвати зашто се не појављујемо неколико сати у току дана. 

image