Магазин

Зашто не треба откривати другима да смо на дијети

Многима је мршављење један од главних циљева за ову годину, а свако ко жели да га оствари је вероватно већ припремио план тренинга и здравији режим исхране, али постоји још једна ствар која може бити од помоћи - приватност. Стручњаци објашњавају да, ако са другима не делимо наше планове за мршављење, постоји већа шанса да ћемо их заиста следити.
Зашто не треба откривати другима да смо на дијети© Unsplash/Elena Leya

Мршављење и постављање било којих циљева везаних за промену исхране и вежбање није једноставно. То је веома лично искуство, нама  важно, јер је у питању наше здравље и тело. Ипак, често имамо жељу да своје нове циљеве и жеље поделимо са другима и то је сасвим логично - сигурно је да би нам подстрек и подшка од других била од помоћи.

Међутим, чак иако дељење детаља о својим новим навикама може да буде узбудљиво или чак да нам служи као додатна мотивација, постоји и могућност да ће овај потез заправо да угрози наш напредак.

"Када са другима поделите жељу да смршате, можда ћете чути ствари попут: 'Не мораш да смршаш, добро изгледаш.' Иако овакви коментари имају добру намеру, могу негативно да утичу на ваш лични избор," објашњава за "Фокс њуз" дијетолог Мишел Сари.

Додаје да, чим многи блиски људи у нашем животу (пријатељи, породица) сазнају да желимо да смршамо, могу имати потребу да критикују шта једемо, како би нам "помогли" да се придржавамо дијете. Иако вероватно желе да нам помогну, ово често није пожељна врста пружања подршке.

Нагласила је да, када добијемо овакве коментаре, често имамо жељу да образложимо своје намере, али да то није неопходно, јер никоме не дугујемо објашњење ако смо донели одлуку о свом здрављу или имамо жељу за променом изгледа. Ова врста коментара, као и бројни други, могу само да појачају ниво стреса и отежавају нам пут до успеха.

Студије су показале да осуде од стране околине могу да нанесу додатни притисак, што нас онда може навести да под стресом конзумирамо још више хране, као и да друштвене динамике могу знатно да утичу на процес мршављења.

Већина друштвених окупљања укључују храну, а када сви знају да одређене намирнице избегавамо и да треба да пратимо посебан режим исхране, онда може доћи до компликација око договора, нежељене пажње, измене планова... 

"Ако овај процес чувате само за себе, лакше ћете развити здрав однос са храном и са сопственим телом, без спољашњих утицаја, тако да ћете осећати већу мотивацију," закључила је Мишел.

Када је препоручљиво да делимо циљеве са другима

С обризом да ово може бити велика промена и не мислимо да можемо да је држимо само за себе, онда је најбоље да циљеве делимо са људима који пролазе кроз исти процес (или су га већ једном прошли). Са њима ћемо лакше поделити своје бриге, очекивања, напредак, недоумице и мања је вероватноћа да ће нас осудити или уделити погрешан савет. То може бити и неко ко би радо тренирао са нама или испробавао различите, нове рецепте.

Ипак, чак и у овом случају, ономе коме смо одлучили да се поверимо на овај начин морамо да јасно дамо до знања која врста подршке нам треба, како не би дошло до неспоразума и нежеље врсте комуникације.

image