Магазин

Археолози тражили гробницу Клеопатре, а пронашли "геометријско чудо" од тунела

У процесу истраживања древног храма у месту Тапосирис Магна, трагајући за местом на коме је сахрањена Клеопатра, археолози су дошли до задивљујућег открића. Уместо гробнице пронађен је јединствени тунел, који су описали као "геометријско чудо".
Археолози тражили гробницу Клеопатре, а пронашли "геометријско чудо" од тунела© Canva / EvrenKalinbacak

Потрага за гробницом египатске краљице Клеопатре, жене која је оставила дубок траг у светској историји, траје већ скоро пуне две деценије. Међутим, сви покушаји су до сад били безуспешни.

Недавно су археолози, трагајући за њом, пронашли јединствени тунел унутар древног храма Тапосирис Магна, а о њиховом открићу известио је и научни магазин Сајенс Алерт.

Тапосирис Магна - египатска ризница пуна изненађења

Древни храм у месту Тапосирис Магна, који је саграђен око 280. године пре наше ере захваљујући Птоломеју II је и раније археолозима подарио неколицину значајних открића. У више наврата су у њему пронађени новчићи са ликом Клеопатре и Александра Македонског, као и статуе Изиде.

Међутим, последње откриће је можда и најзначајније од свих. У питању је јединствени тунел исклесан у темељима храма, у коме су у гробницама сакривени остаци грчко-римских јунака тог доба. Тунел по својој архитектури подсећа на аквадукт Еупалинос из 6. века пре нове ере, који је раније откривен на острву Самос, а који одувек слови за пример врхунског инжењеринга.

"Геометријско чудо" је високо 2, а дуго преко 1000 метара

Иако археолошка истраживања нису донела очекиване резултате, научници су веома задовољни својим открићем. Тунел, за који кажу да је право "геометријско чудо" налази се на дубини од 13 метара испод земље, висок је 2, а дугачак чак 1305 метара. Један његов део се чак налази под водом. Поред тунела, пронађени су и комади древне грнчарије и правоугаони блок од кречњака за који тек треба да се истражи чему је служио.

Због ових околности истраживања су постала за нијансу захтевнија за извођење, али археолози и даље не губе наду да ће историја древног храма коначно постати јаснија. У овом тренутку они су готово сигурни да би гробнице Клеопатре и Марка Антонија могле бити веома сличне онима које су пронађене, али остаје питање да ли их траже на правом месту.

image