Магазин

Шта се догађа са нашим мозгом после педесете године

Када нам зафале речи да опишемо нешто или не можемо да се сетимо важне ставке са листе обавезе, често то описујемо фразом "изгледа да старим". Можда је олако користимо, али чињеница је да се мозак мења како старимо и смањује се, наглашавају неуролози.
Шта се догађа са нашим мозгом после педесете године© Andrea Piacquadio/pexels

Када уђемо у педесете или шездесете године живота, природно је да очекујемо разне промене - могуће је да ћемо имати повишен притисак, нисмо тако покретни као што смо били пре, јављају се проблеми са сном, боре на лицу су све приметније. Такође, старење се одражава и на мозак. Мале грешке које се понекад догоде током дана могу се приписати нормалном старењу најбитнијег органа нервог система, а када оне значе нешто озбиљније?

Нормално је да доживимо когнитивни пад како старимо, кажу научници. "Најистакнутији ефекат типичног старења је успоравање менталних процеса, као што су промена укорењених навика или укључивање нових информација. Наш мозак обично компензује ове промене, тако да и даље можемо да функционишемо независно", каже Дилан Винт, неуролог и неуропсихијатар.

Када је заборављање постаје знак нечег озбиљнијег

Когнитивни пад постаје забрињавајући када почне да омета свакодневно функционисање и формално се зове деменција, наглашава неуролог.

"Ако сте заборавни, имате проблеме са комуникацијом или друге симптоме који вас брину, размислите о консултацији са неурологом. То не значи да имате Алцхајмерову болест или другу врсту деменције, али специјалиста може помоћи да се сузи узроке", саветује доктор Винт.

Са годинама, мозак није тако ефикасан у усвајању нових ствари

У педесетим годинама живота, мозак се смањује: "Кортекс, спољашњи слој мозга постаје тањи, омотач који окружује влакна неурона може почети да се разграђује, а рецептори се не активирају тако брзо. Такође, когнитивне функције као што су присећање имена и бројева, брзина обраде, брзо пребацивање са једног на други задатак могу бити успореније", појашњава Дилан Винт, неуролог и неуропсихијатар, а пише Хаф пост.

Још уочљивије, током овог времена примећен је суптилан пад онога што се зове епизодично памћење, на пример, ко је био присутан на неком састанку прошле недеље и ког дана је тај састанак одржан, појашњавају стручњаци.

Ипак, у овој декади живота, постоје и одређене предности: "С друге стране, аспекти спознаје, као што су морално расуђивање, мудрост и емоционална регулација, обично настављају да се побољшавају током овог периода", наглашава неуропсихијатар.

Доктори наглашавају да се у педесетим годинама догађају и хормонске промене због менопаузе код жена и андропаузе код мушкараца: "Когнитивни пад може настати због наглог пада хормона, као што је пад естрадиола повезан са менопаузом", појашњава доктор.

Што се тиче шездесетих година, промене су све уочљивије. "Иако се задржава акумулирано знање током живота, мозак постаје мање ефикасан у усвајању нових ствари", каже доктор.

Како одржати мозак здравим

Иако се не може много учинити у вези са природним смањењем мозга које долази са старењем, начин живота може направити огромну разлику за његово здравље.

"Вежбање има највећи утицај на здравље мозга", истиче неуролог.

Такође је важно да останемо повезани са породицом и пријатељима како старимо, јер друштво пружа подршку, смањује стрес, утиче на борну против депресије и побољшава интелектуалну стимулацију.

Многа медицинска стања снажно су повезана са падом функције мозга. Стога, одржавање здравља тела је огромна компонента која се одржавања на здравља мозга.

"Одржавајте крвни притисак и тежину на здравим нивоима, узимајте лекове како је прописано, минимизирајте со и шећер, останите активни и останите друштвено повезани и позитивни. Квалитет сна је такође веома важан и требало би да посетите професионалца ако је ваш сан неадекватан у количини или квалитету", рекао је Винт.

image