Мачка по имену Пас: Омиљени члан посаде руске војне флоте и амајлија брода "Перекоп"

Када је пре 10 година ова црна мачка случајно ускочила на палубу који је био усидрен у луци нико није ни слутио да ће она постати амајлија војног брода "Перекоп". Необичног имена и веома дружељубива, Пас је одмах прирасла за срце свим члановима посаде.

Мачке "ангажоване" на пословима сузбијања велике количине глодара унутар разних институција у Русији уопште нису необична појава. Најпознатији нежни чувари "раде" у чувеном музеју Ермитаж, док оне храбрије своје послове свакодневно обављају у одредима службе за хитне интервенције Русије.

Оне воде рачуна о хигијени и моментално "ликвидирају" нежељене госте попут мишева, пацова и других ситних животиња, али и праве друштво запосленима. Једна мачка по имену Пас посебно је прирасла за срце поморцима руске флоте, а од како се случајно попела на брод "Перекоп" пре пуних 10 година, постала је и стални члан посаде.

Жени није место на броду, али Псу - јесте

Необичном имену главне звезде Војно-морске флоте Русије (ВМФ) "кумовало" је једно необично руско сујеверје. Наиме, када је тек дошла на брод, поморци су мачки хтели да дају име Мурка, будући да је оно веома распорстрањено када су мачке у питању и лако за памћење.

Међутим, у последњем тренутку су одлучили да то никако није добро и да под хитно треба да смисле дуго име. Због чега? Зато што постоји веровање да женама није место на броду (имеМурка женкског рода). Са друге стране - једном Псу итекако јесте. Тако је ова мачка добила име Пас и постала маскота и амајлија брода, о којој са нежношћу причају сви који су на њему служили.

Посада црну мачку прихватила широм раширених руку

У већини култура црне мачке "бије" лош глас: оне доносе несрећу и треба их избегавати у широком луку. Наравно, овакав однос према тим симпатичним љубимцима је само плод сујеверја и ништа више, али без обзира на то, чињеница је да су оне некако увек мање вољене од мачака других боја.

За мачку по имену Пас се то, срећом, не може рећи: она је успела да се савршено уклопи у колектив на броду, а својим вредним радом и посвећеношћу у борби са глодарима и усамљеношћу помораца заслужила је и велико поштовање посаде.

"Мачка Пас је попут морског вука" кажу чланови посаде

За чланове посаде мачка је за јако кратко време постала не само члан породице, већ и симбол издржљивости и упорности. Она се са лакоћом прилагодила изазовним условима на броду и адаптирала чак и на јаке буре које су на пучини готово свакодневно.

Поморци руске флоте кажу да је она "на дужности попут морског вука који се не боји ничега, чак ни воде". Чак и приликом промене посаде на пловилу, Пас увек остаје у приправности, водећи рачуна да ред и мир никада не буду нарушени.