Магазин

Нежни чувари најпознатијег руског музеја - Ермитаж чувају мачке

Мачке, чувари Ермитажа, налазе се званично у "систематизацији радних места" на позицији "специјалиста за чишћење просторија" музеја Ермитаж! Од обичних истребитеља глодара до главне атракције музеја која парира светски познатим сликарима попут Рембранта и Да Винчија - мачке Ермитажа крчиле су свој пут вековима. У каквим условима оне живе у просторијама најпознатијег руског музеја, како су тамо доспеле и да ли је истина се о њима пишу књиге и снимају филмови?
Нежни чувари најпознатијег руског музеја - Ермитаж чувају мачкеwww.globallookpress.com © printscreen youtube/NatalyMoscowLife

Мачке Ермитажа, најпознатијег руског музеја нису обичне мачке - већ оне на специјалном задатку. Већ неколико векова овај руски музеј обезбеђују необични четвороножни чувари који се према својим радним задацима односе веома ревносно, одржавајући ред, не само у подрумским просторијама које се званично воде као њихово "радно место", већ и у дворишту популарног музеја. Последњих година захваљујући друштвеним мрежама, ермитажне мачке стекле су и светску популарност - скоро три милиона људи погледало је ТикТок видео који је подељен са званичног налога музеја Ермитаж, на коме су приказане фотографије ових нежних чувара.

Мачке у Ермитаж доспеле по царског наредби

Музеј Ермитаж састоји се од пет грађевина које су отворене за посетиоце, а Зимска палата која је у време царске Русије била зимска резиденција царских породица, сматра се главном и најлепшом од свих. Три века стара грађевина од самог настанка била је дом не само за чланове царских породица већ и за мачке. Историја ермитажних мачака датира још из 18. века, када су се у дворцу намножили бројни глодари који су претили да посед униште у потпуности, велика количина пацова и мишева таманила је све пред собом. Са царског двора стигла је наредба - на двор се хитно морају послати мачке! Тада је царица Јелисавета I, ћерка Петра Великог, на територију дворца довела 30 мачака чак из Казања, града који се налази 1200 километара удаљено од Санкт Петербурга. Новим становницима није требало много да оправдају поверење царске породице и заведу ред на двору: убрзо су глодари истребљени, све до једног.

Квалификовани специјалисти за чишћење подрумских просторија

Мачке Ермитажа званично се налазе у "систематизацији радних места" овог комплекса музеја на позицијама "квалификованих специјалиста за чишћење подрумских просторија од пацова", а како наводи и сам директор овог музеја, популарност њихових мачака не уступа популарности Рембрантових уметничких дела. Свака мачка Ермитажа има своје чиније, посуду са посипом и кревет, као и све неопходне "папире": ту су и пасош који потврђује личност "запосленог" али и санитарна (ветеринарска) књижица, док се као место пребивалишта наводе подрумске просторије дужине скоро 20 километара.

Популација мачака Ермитажа ограничена је на 50 јединки, остале маце запослени музеја удомљавају у сигурне руке, а систем одабира будућих удомитеља је врло ригорозан: прво се организује интервју на коме се испитују породични статус и услови живота, а затим врши селекција - предност имају удомитељи који поседују у свом власништву некретнину. Будући власници добијају не само пријатеља за читав живот, већ и почасни статус "Власник ермитажне мачке" и доживотни бесплатни улаз у музеј.

Од запослених до бренда

У марту 2016. године ермитажне мачке ушле су у списак знаменитости овог музеја, а сам Ермитаж патентирао је бренд "Ермитажна мачка": захваљујући труду и заслугама, у сувенирницама се могу пронаћи и сувенири са њиховим ликовима. Колико су мачке цењене у Ермитажу говори и чињеница да је о њима написана књига "Мачкина кућа у Ермитажу", али и снимљен документарац "Ермитаж - Дворац мачака", док се од 2012. године на сајту музеја могу читати и дневници ермитажних мачака Савелија и Катје. Сами запослени говоре да су мачке неотуђиви део Ермитажа и да имају посебну душу - душу Петербурга.

image