Магазин

Прекршили сте дијету? Нема проблема, лакше ћете смршати, каже истраживање

Они који покушавају да смршају се свакодневно сусрећу са бројним искушењима и изазовима: мирис брзе хране и врућег пецива мами са сваког ћошка, продавнице су препуне разних "грицкалица" а на друштвеним окупљањима се често служи укусна храна... Ако подлегнемо искушењу и прекршимо дијету, осећамо се лоше и често себе "грдимо", али стручњаци сматрају да самокритиковање може само да погорша резултате. Уместо тога, за ефикасно мршављење, боље је да себи дозволимо да грешимо.
Прекршили сте дијету? Нема проблема, лакше ћете смршати, каже истраживање© Freepik/freepik

Процес мршављења је ментални и физички изазов. Осим што морамо да се придржавамо одређеног рестриктивног режима, не можемо да "побегнемо" од укусне (али углавном нездраве) хране, нисмо увек у прилици да вежбамо или да нађемо одговарајуће намирце, а понекада једноставно "поклекнемо", па поједемо чоколадицу или чипс.

Ипак, ове врсте "малих неуспеха" заправо могу да нам буду од помоћи, јер нас могу научити како да се боље контролишемо у будућности, као и да примењујемо самосаосећање.

Нежношћу према себи до мање килограма

"Многи људи брину да ће самосаосећање прерасти у самозадовољство и навести их да се помире са неадекватношћу, али студија коју смо спровели је одличан пример како самосаосећање може помоћи људима да буду успешнији у испуњавању својих фитнес циљева", рекао је др Шарлот Хагерман, асистент професор истраживања на колеџу и главни аутор студије која је објављена у часопису "Апетит".

Студија је открила да су они који су имали више самосаосећања када би се суочили са неуспехом имали много већи успех у самоконтроли исхране и вежбања само неколико сати након пропуста, него они који су били самокритични.

Истраживачи из Центра за науку о тежини, исхрани и животном стилу на Универзитету Дрексел желели су да утврде да ли би самосаосећање, то јест опхођење према себи са истом пажњом и љубазношћу као што бисмо се опходили према својим вољенима, помогло онима који покушавају да смршају.

У истраживању је учествовало преко 100 људи који су покушавали да изгубе тежину кроз групни програм промене животног стила.

За овај експеримент, кршење режима исхране дефинисано је као конузумирање веће количине хране него што је планирано, конузимирање врсте хране коју учесници нису намеравали да једу или једање у време када нису смели да једу.

Испитаници су више пута дневно попуњавали анкете у којима су се описивали своје расположење, да ли су прекршили план исхране, у којој мери су практиковали самосаосећајност као одговор на наведене пропусте, колико су имали самоконтроле током јела, као и којих навика вежбања су се придржавали.

"Пут ка постизању тешких циљева, посебно губитка тежине, пун је неуспеха. Практиковање самосаосећања помаже људима да се изборе са самопоражавајућим мислима и осећањима. Заузврат, они могу брже да наставе да следе своје циљеве", рекао је Хагерман.

Додаје да то не значи да би требало да себи дозволимо да често кршимо постављена правила, већ да не будемо исувише окрутни према себи када поклекнемо и прескочимо вежбање или одаберемо мање здрав оброк за ручак. Између осталог, самокритика лако доводи до стреса и незадовољства, што заправо може да нас подстакне да се преједамо или чак поптпуно одустанемо од циља.

Другим речима, комбинација самосаосећајности и самодисциплине могу да буду ефикасан систем који ће нам помоћи да смршамо, али без самокажњавања и обесхрабрења.

image