Магазин

Сок од парадајза може да "убије" салмонелу, говори ново истраживање

Нова студија је показала да парадајз може помоћи у борби против бактеријских инфекција у цревима. Научници зато препоручују да у исхрану укључимо посебно сок од овог поврће, јер се показао као ефикасан у сузбијању салмонеле.
Сок од парадајза може да "убије" салмонелу, говори ново истраживање© @ azerbaijan_stockers/freepik

Парадајз је једна од намирница које се најчешће конзумира на свету, а како је познато, препун је антиоксиданата, витамина и других једињење који позитивно утичу на наше здравље.

Научници са Универзитета Корнел у Америци идентификовали су два једињења из парадајза која имају моћна својства у убијању бактерија.

Истраживачки тим, предвођен микробиологом Јеонгмином Сонгом, посебно је усмерио пажњу на салмонелу, род бактерија које "нападају" црева и изазивају тровање храном, пише Сајанс Алерт. Конкретно, тим се фокусирао на тип салмонеле, сalmonella entrica tiphi, који живи само код људи и изазива тифусну грозницу када уђе у крвоток из црева.

Као и други патогени који се преносе храном, правилно руковање и складиштење хране заједно са антибиотицима може помоћи људима да избегну тровање храном салмонелом. Међутим, тифусна грозница остаје велики проблем у посебно у деловима света где људи немају приступ чистој води, санитарним условима или вакцинама против тифуса. Преноси се са особе на особу преко контаминиране хране и воде, а деца су у највећем ризику.

"Наш главни циљ у овој студији био је да сазнамо да ли парадајз и сок од парадајза могу да убију ентеричне патогене, укључујући salmonella entrica tiphi", објашњава Сонг.

Убија бактерије у року од 24 сата

Лабораторијски узгојене културе бактерије salmonella entrica tiphi изложене свежем соку од парадајза су убијене у року од 24 сата.

Истраживачи су скенирали геном парадајза (solanum licopersicum) тражећи гене који кодирају мале протеине зване пептиде који могу деловати као антимикробни агенси.

Од четири почетна кандидата, тим је идентификовао два антимикробна пептида који су успорили или зауставили раст салмонеле и чак убили сој отпоран на ципрофлоксацин, примарни антибиотик који се користи за лечење тифусне грознице.

На крају, истраживачи су моделирали облик своја два водећа кандидата пептида и симулирали њихове интеракције са мембранама бактеријских ћелија. Као што је моделирање предвидело, два пептида су покидала ћелијске мембране салмонеле за само 45 минута.

У даљим експериментима, једињења су такође елиминисала salmonellu tipximurium, сој нетифусне салмонеле која изазива тровање храном.

Имајући на уму да су ово само експерименти са ћелијама, резултати студије нису разлог да се наливамо соком од парадајза. У студији се наглашава да се људи подстичу да једу парадајз као део уравнотежене исхране, која укључује пуно другог воћа и поврћа под условом да су припремљени добрим методама хигијене хране, што би могло помоћи у одбрани од болести и тровања храном.

Истраживање је објављено у часопису Microbiology Spectrum.

image