Магазин

Хакер открио 3 знака који указују да сте жртва сајбер-криминала, а ваши налози злоупотребљени

Сајбер-криминалци вребају на сваком кораку, а они који не воде рачуна о својим лозинкама и безбедности на интернету најчешће буду жртве напада и малверзација. Како препознати да је ваш телефон или налог хакован и шта урадити уколико приметите било какву сумњиву активност?
Хакер открио 3 знака који указују да сте жртва сајбер-криминала, а ваши налози злоупотребљени© Canva / peshkov

Тема безбедности на интернету је већ годинама у фокусу, а преваре које се свакодневно дешавају мало-мало па заврше у вестима или, у најмању руку, на друштвеним мрежама. Највеће жртве злонамерних активности хакера јесу они који о сајбер-безбедности не воде рачуна, наивно остављају своје податке на различитим сајтовима и деле лозинке шаком и капом, мислећи "Ма, коме ја требам када има толико милионера на свету".

О томе на који начин препознати сумњиву активност на различитим апликацијама, као и које је активности потребно предузети у случају да приметите да нешто није како треба, за Дејли Мејл говорио је професионални хакер, Аш Шатрије, који се бави разоткривањем малициозних радњи на интернету са циљем заштите корисника.

Минорне трансакције могу указивати на то да вам је хакован налог у банци

Уколико хакери приступе вашем налогу за онлајн банкарство, прво што ће урадити јесте тестирање, при чему ће покренути неколико малих трансакција. На тај начин они ће проверити не само да ли будно пратите све одливе средстава са ваших рачуна, већ и да ли систем за плаћање добро функционише пре него што покрену трансакцију која ће вам скинути сав новац са рачуна.

Зато је важно да, нарочито уколико користите алате плаћања путем интернета, регуларно и врло темељно проверавате сва плаћања која су реализована. У случају да приметите одлив средстава коме не можете ући у траг - одмах контактирајте банку и затражите блокаду рачуна и дебитне или кредитне картице.

Поруке су ту, али нотификација никада није стигла

Уколико приметите да на телефону или таблету, у апликацији са размену СМС-а или мејлова имате поруке које никада до сада нисте видели, прави је тренутак да се запитате да ли је ваш уређај хакован. Чињеница да вам није стигла нотификација, већ да се порука однекуд појавила и да је непрочитана, у већини случајева указује управо на то.

Уколико сумњате да се ово дешава и са вашим уређајем, потребно је да у подешавањима проверите да ли остоје било какве роле, односно правила, која диктирају рад апликације. Уколико је све како и треба да буде, а вама нотификације и даље не стижу, онда то значи да оне највероватније пристижу на неки други, хакерски уређај.

Садржај који вас не занима се одједном појављује на друштвеним мрежама

Алгоритми који покрећу друштвене мреже данас су толико усавршени да је готово немогуће да вам се на њима приказује садржај који вас не занима. Оно што ће вам се приказивати на почетној страни Инстаграма, ТикТока и других платформи углавном је детаљно пробрано на основу интересовања, претходних претрага или онога о чему на дневном нивоу разговарате са укућанима, колегама или пријатељима.

У случају да приметите да вам се одједном појављују необични снимци или пратиоци са другог говорног подручја, то може бити знак за узбуну. Другим речима, сада се пласирани садржај "кроји" на основу упита који се уносе мануелно или по аутоматизму, а иза којих највероватније стоје хакери. У овом случају најбоље би било да одмах промените лозинку на вашем налогу, али и укључите опцију двофакторне аутентификације, која ће спречити даље покушаје злонамерних упада.

image
VV inauguration
banner