Магазин

Руски кнез Дмитриј Романов: Љубавник Коко Шанел без кога чувени парфем No.5 не би ни постојао

Кажу да нема ништа инспиративније од праве љубави, а емотивни однос једне од најпопуларнијих креаторки света, Коко Шанел, и руског кнеза Дмитрија Романова, то и потврђује. Прича о њиховој љубави недавно је прославила свој стоти рођендан, као и чувени парфем "Шанел No.5" који не би ни постојао да није Дмитрија Романова.
Руски кнез Дмитриј Романов: Љубавник Коко Шанел без кога чувени парфем No.5 не би ни постојао© Youtube / Est-Ouest Contacts

Легендарна краљица француске модне сцене и оснивач једне од најлуксузнијих модних кућа на свету, Гарбијел (Коко) Шанел се никада није удавала, али ли су њено срце освајали бројни мушкарци. Међу њима је био и руски кнез Дмитриј Романов, близак рођак руског императора Николаја II.

Сусрет са кнезом Романовим је Коко Шанел "извукао" из депресије

Коко Шанел и Дмитриј Романов упознали су се 1920. године у Биарицу. У том периоду она је била већ веома позната у свету моде, са позамашним капиталом и мноштвом амбиција. Међутим, идиличну слику кварила су трагична дешавања на љубавном плану: мушкарац кога је волела више од свега, Артур Кејпел, се оженио другом женом, а годину дана касније изгубио живот у авионској несрећи. Растрзана сазнањем да је заувек изгубила љубав свог живота, Коко је упала у стање озбиљне депресије. 

Сусрет са кнезом Романовим јој је помогао да преживи трагедију која ју је задесила. Из чврстог пријатељства је њихов однос, и поред разлике у годинама, веома брзо прерастао у још чвршћу романсу, која је креаторки послужила као инспирација за стварање. Коко је, понета на крилима љубави, почела да креира јединствене модне комаде, а највећу помоћ имала је од Марије, сестре Дмитрија, коју је запослила као руководиоца кројачког погона.

Њене креације у руском стилу су веома добро прихваћене од стране модних зналаца и љубитеља елеганције тог времена, а како је и сама Коко волела да истакне, Рускиње су једним делом заслужне за успех. Без њихове грациозности и урођене лепоте, пут ка самом врху модног света био би, вероватно, много тежи чак и талентованој Коко Шанел.

Кнез Дмитриј Романов је помогао Коко Шанел да испуни свој животни сан

Још по завршетку Првог светског рата Коко Шанел је дошла на идеју да креира парфем, али је увек нешто било прече. Свој сан она је поделила са љубавником, руским кнезом Дмитријем, који је одмах организовао пут у Грас - познато место на југу Француске где су најбоље парфемџије узгајале биље и цвеће за нове ароме.

Ту је Дмитриј упознаје са једним од бивших дистрибутера руског царског двора, парфемџијом Ернестом Боом. Легенда каже да су већ у првим тренуцима њих двоје "кликнули", након чега је Бо кренуо да прави "мирис који мирише на Жену", по специјалном захтеву Коко Шанел.

Од 10 парфема само је један био онај прави

Након неколико месеци, Бо се јавио Дмитрију и Коко са сјајним вестима: креирано је 10 мириса који су обележени бројевима од 1 до 5 и од 20 до 24. На њима је само да одаберу који парфем највише одговара замисли креаторке. Помно истражујући мирисне ноте, историјска одлука је донета.

Избор је пао на бочицу са редним бројем 5, по којој је парфем касније и назван "Шанел No. 5". Успех нове мирисне ноте надмашио је очекивања свих - и Коко, и Дмитрија, и парфемџије, Ернеста Боа. Данас је овај парфем толико препознатљив да је готово немогуће не пропознати га на некоме.

О невероватној моћи култног парфема куће Шанел говори и чињеница да је Мерилин Монро обожавала овај мирис. Када би је новинари упитали шта носи док спава, она би увек говорила: "Само две капи Шанел No. 5." Овај одговор одувек је интригирао јавност, а да није било кнеза Дмитрија Романова, она би морала да потражи нешто друго у чему би спавала.

image