Магазин

У ово доба дана се рађа највише беба

Пик рађања беба је око 4 сата ујутру, док се више од половине свих порођаја не свету догађа између 1 сат иза поноћи и 7 ујутру. До ових података дошли су научници Универзитета у Лондону, након што су анализирали преко 5 милиона порођаја.
У ово доба дана се рађа највише беба© Canva / Phynart Studio

Долазак на свет новог члана породице је увек узбудљиво искуство, нарочито за будуће родитеље и чланове најближе породице. Принову жељно ишчекују сви, већ унапред планирајући до детаља како ће је обући за излазак из породилишта, како ће проводити време уједињени у љубави и како ће заједно учити прве речи. Међутим, када ће беба доћи на свет није увек њен лични избор - некада се у ту одлуку умешају и родитељи, лекари или виша сила. 

"Дугогодишње искуство и истраживања показали су да се порођаји без акушерске интервенције најчешће дешавају ноћу или у раним јутарњим часовима", навео је за Плос Оне доктор Питер Мартин, аутор студије.

Скоро две трећине беба се роди после 5 поподне, викендом или празницима

Након детаљне анализе преко 5 милиона порођаја у периоду од 10 година, енглески научници дошли су до занимљивог закључка: 28,5 посто порођаја догодило се између 9 ујутру и 5 поподне радним данима. Са друге стране, 71,5 процената беба на свет дошло између 5 поподне и 9 ујутру радним данима, као и викендом или за време државних празника. Због чега су бебе "бирале" баш ово време, нико са сигурношћу не може рећи, али се научници позивају на еволуционо наслеђе.

"Овакви резултати могу бити део еволуционог наслеђа. Наши преци су живели у групама које су биле активне и раштркане током дана и окупљале се да се одморе тек ноћу. Дакле, ноћно време је вероватно било најидеалније како би се мајци и новорођеној беби пружила одређена заштита", истиче аутор истраживања. "Међутим, не можемо објаснити због чега је број природних порођаја најмањи у време Божића", додаје доктор Мартин.

Порођаји царским резом су обично извођени у радно време

Унапред планирани порођаји који су се изводили царским резом чинили су скоро 10 процената укупних порођаја. Извођење овог захвата дешавало се углавном радним данима у периоду између 9 сати ујутру и поднева, при чему је највише беба рођено до 11 сати пре подне. Тек незнатни део порођаја царским резом је било изведено између 5 и 7 поподне и у касним вечерним и ноћним сатима, а још мање викендом и празницима. Највише беба родило се понедељком и четвртком, као и у терминима који су пре великих празника. Што је негде и логично. 

Индуковани порођаји се најчешће дешавају око поноћи

За крај, индуковани порођаји, који чине више од петине укупних порођаја, најчешће су се догађали у сатима око поноћи, у данима између уторка и суботе. Као и код порођаја царским резом, и код индукованих су дани пред неки велики верски или државни празник били веома "популарни". Најмањи број беба рођених овим путем забележен је недељом, понедељком и за време празничних дана.

image
VV inauguration
banner