Магазин

Мистерија Путиновог наследства: Ко је жена која му је завештала уметнине вредне 2 милијарде долара

"Хтела сам да све оставим Русији, али је закон такав да морам оставити физичком лицу. Зато све остављам председнику", рекла је у интервјуу за један руски медиј колекционарка Нина Молева, која је преко 200 уметничких дела укупне вредности више од 2 милијарде долара оставила Владимиру Путину.
Мистерија Путиновог наследства: Ко је жена која му је завештала уметнине вредне 2 милијарде долара© Youtube / StudioFosforo

Пре само 4 дана руска уметничка сцена изгубила је део себе, када је о смрти мецената и писца Нине Молеве известило Министарство културе Руске Федерације. За живота, ова дама рођена још давне 1925. године је заједно са супругом, Елијем Бељутиним, сакупљала уметничка дела бројних познатих сликара и вајара, која је сада, њеном смрћу, наследио руски председник, Владимир Путин.

Своју изузетну колекцију Нина је оставила председнику Русије

У колекцији коју су Нина и Елиј марљиво сакупљали деценијама, нашла су се и дела Рембранта, Рубенса, Леонарда да Винчија и многих других ванвременских уметника. По речима ове Рускиње, она су пуних 50 година била сакривена на тавану стана у коме су живели. 

Након смрти свог супруга, авангардног уметника Елија Бељутина, Нина је одлучила да, будући да је у позним годинама, не може сама да брине о збирци уметнина - одговорност је велика, а снага је полако издаје. Тада је решила да читаву колекцију остави Русији. Земљи у којој је рођена, одрасла, провела најбоље године живота и дочекала дубоку старост.

Међутим, када је саставила тестамент, испоставило се да је по важећем закону наследство могуће оставити само физичком лицу. И тако је, сасвим неплански, колекција остављена председнику Русије који у тренутку њене смрти буде на челу државе. 

У колекцији уметничка дела вредна преко 2 милијарде долара

Љубав према уметности текла је и Нининим, и венама њеног супруга. Она је, још од малих ногу, била водитељ дечијих концерата, док је деда Елија, Иван Грињев, који је и започео сакупљање уметничких дела, био звезда Императорског позоришта Русије. Одлазећи у Француску и друге престонице културе, Грињев би са собом довозио слике од велике вредности, које је касније наследио Елиј.

Традицију су наставили и супружници, трудећи се да у својој колекцији имају врхунске уметнине познатих сликара и скулптора. Дела Рембранта, Рубенса и Леонарда да Винчија чине само делић импозантне збирке ових мецена. Нажалост, већина њих је део свог живота провела на тавану, у прашњавим џаковима у које их је спаковао још Грињев, премда су, због своје вредности, одувек била на мети лопова.

Средином 1968. године, Нина и Елиј одлучили су да колекцији врате стари сјај и након 50 година сва уметничка дела изваде са тавана и изнова ураме. Сада, након смрти Нине Молеве, ова колекција вредна преко 2 милијарде долара се поново нашла у центру пажње. Једни већ увелико распредају како су уметничка дела реплике, док други већају шта ли ће то Владимир Путин урадити са њима.

image