Магазин

Да ли је пуштање "белих шумова" безбедно за бебе

Успављивање тек рођене бебе за већину новопечених родитеља је прави изазов, а сваки шум који долази са улице или из друге собе - највећи непријатељ. На срећу родитеља, у продаји се могу пронаћи различити уређаји који производе "беле шумове", који су најсличнији оним које је беба чула у стомаку. Иако доказано делотворни, ови уређаји могу имати утицај на здравље беба, уколико се не користе правилно.
Да ли је пуштање "белих шумова" безбедно за бебе© Canva / pixelshot

Сваки родитељ машта о томе да беба заспи брзо и да њен сан буде стабилан. Са тим циљем, новопечене маме и тате прибегавају разноразним методама успављивања малишана, довијајући се најбоље што умеју.

Једна од најпопуларнијих и најделотворнијих метода јесте пуштање такозваних белих шумова, који подсећају новорођенчад на звукове из материце. Али, да ли је такав начин успављивања безбедан за бебе? Одговор на ово питање дала је педијатар Данијел Грант у интервјуу за магазин Тудеј.

"Бели шумови" заиста помажу бебама да утону у сан

Иако су уређаји који производе "беле шумове" присутни на тржишту већ деценијама, њихова популарност је достигла свој пик тек у последњих неколико година. Због чега је то тако и да ли су пандемија Корона вируса и прелазак родитеља на рад од куће имали свој утицај, не може се са сигурношћу рећи, али је пораст броја продатих уређаја за успављивање беба запажен у већини земаља света.

Да ли су ови уређаји "шарена лажа"? Не, нису. Истраживања су показала да они заиста имају умирујући ефекат на бебе. Резултати научне студије која је спроведена још 1990. године и објављена у Archives of Disease in Childhood, показали су да је од 40 беба чак 80 процената заспало у првих пет минута слушања "белог шума". 

На који начин они функционишу, објаснила је за магазин Тудеј педијатар Данијел Грант: "Они омогућавају бебама да се фокусирају на један звук уместо на буку коју можда стварају друга деца, кретање по кући, звецкање лонаца и слично". Тако фокусирани, они мање плачу и брже тону у сан.

Јесу ли "бели шумови" потпуно безбедни за малишане

Иако је учинак "белих шумова" доказан, то не значи да ће они пријати и вашој беби. Дакле, то је индивидуално и најважније је да испратите реакцију детета. Осим тога, Грантова упозорава да је веома важно да родитељи приликом њиховог емитовања обрате пажњу на јачину, будући да је чуло слуха код беба осетљивије него код одраслих.

Како наводи педијатар, дозвољени ниво буке за новорођенчад износи испод 50 децибела, док поједини уређаји, иако намењени бебама, могу производити и гласније шумове. Тада је неопходно подесити гласноћу тако да не премашује дозвољене вредности за бебу.

Осим тога, Грантова наглашава и да се удаљеност уређаја од кревеца не сме занемаривати. Према Америчкој академији педијатара, апаратићи који производе "беле шумове" би требало да се налазе на најмање 7 метара од места на коме беба спава. 

image