Магазин

Беба је преуморна и не може да заспи - шта да радимо у таквим ситуацијама

Често се питамо да ли наша беба довољно спава. Понекад, без обзира на то колико смо марљиви у стварању окружења које подржава здрав сан, бебе могу да буду преуморне и онда због тога теже заспу. Ситуацију прати раздражљивост, трљање очији, плакање и тешко успављивање. Дакле, како да успавамо преуморну бебу и зашто је рутина редовног спавања у овом случају из "раја изашла"?
Беба је преуморна и не може да заспи - шта да радимо у таквим ситуацијама© @ rawpixel.com/freepik

Уколико сте гајили бебу, сигурно сте долазили у ситуације када је успављивање трајало сатима. Док одрасли знају када треба да легну и спавају, бебе се не рађају са том вештином а један од главних "криваца" за њихово неспавање је велики умор. 

"Премор може бити проблем за децу свих узраста. Бебама је потребно пуно сна и ако прође типично време када би требало да спавају, могу да постану преуморне", каже педијатар Сара Смиди Јусеф и напомиње да бебе не знау да ће им сан помоћи да се осећају боље: "Бебе нису баш добре у саморегулацији. Ако их не успавамо кад треба, њихов мозак ради на "празном резервоару", постају узнемирене и тешко их је онда успавати", пише Перентс.

Бебе не развијају редовне циклусе спавања до 6 месеци старости, а на родитељима је да се постарају да беба спава колико јој је потребно како би избегли да буду преуморне.

Како успавати преуморну бебу

Ако покушавамо да успавамо преуморну бебу, неопходно је створите окружење за спавање - соба треба да буде тиха и мрачна, а посебно треба да се обрати пажња да њихова нервоза није заснована на глади.

У помоћ нам долази и препорука стручњака коју кажу да испробамо следећу рутину која је доказана једном студијом: потребно је да ходамо и држимо бебу пет минута, затим седнемо и држимо је осам минута, а затим је пребацмо у креветац. У јапанском испитивању, где је тестирана ова стратегија на "избирљивим" бебама истиче се да је 46 одсто беба заспало у првих пет минута, а 18 одсто је заспало минут касније.

Биолошка реакција коју бебе имају када утону у стање преморености отежава њихово смиривање. Ова осећања нелагодности почињу са њиховим хормонима. "Премореност активира одговор на стрес, укључујући ослобађање хормона као што је кортизол, што отежава беби да се смири. Што беба постаје уморнија, то јој је обично теже да заспи и остане да спава", објашњава докторка Тања Алтман.

Како да спречимо да се беба умори

Најбољи начин јесте да не дођемо у ситуацију да се беба толико умори да не може да спава. "Родитељи ми стално долазе и говоре да не могу да успавају своју децу. Мој одговор је скоро увек исту - бебе морају раније да оду на спавање", каже педијатар Сара Смиди Јусеф.

Ако се стално боримо да је "натерамо" да заспи, потребно је да започнемо рутину спавања најмање 30 минута раније. Стручњаци кажу да је важно да пратимо сигнале које шаље беба - ако додирује лице, зева, споро трепће, све су то знакови да треба да се пресвуку и да је време да их успавамо.

Редовни распореди и рутине око спавања помажу бебама да науче саморегулацију и самоконтролу, као и да успоставе сигурност, удобност и емоционалну стабилност како расту:

"Обично кажем родитељима, то је правило 80/20. Све док се придржавате задате рутине 80 одсто времена - беба је добро. Осталих 20 одсто времена можете "користити" за нека одступања, али се брзо вратите у рутину", саветује докторка Алтман.

Зашто је беба преуморна

Стручњаци напомињу да превише стимулације, заостајање са породичним активностима, недовољно хране и болест могу да доведу до тога да бебе постану преуморне. Напомињу да је на родитељима да контролишу ситуацију и да се држе распореда спавања.

Када су немирне, плачљиве, нервозне, зевају, плачу и када их је јако тешко  успавати, ово су најчешћи знакови да је беба преуморна: "У тим ситуацијама их је теже умирити. Такође, могу заспати у наручију и онда се одмах пробуде када их спустите у креветац", каже докторка Тања Алтман.

Када треба отићи код педијатра

Уколико не можемо да успоставимо рутину и беба не може да се умири и довољно наспава, онда треба поразговарати са педијатром.
"Ако је ваше дете немирно, хрче, испушта необичне звукове или испољава нагле покрете док спава, све су то ствари о којима треба разговарати са стручњаком", саветују докторка Алтман.

image