Магазин

Свуда нестају, у Русији настају: Како је вештачка интелигенција изнедрила нове професије у Русији

Развој и усавршавање АИ алата изазивају стрепњу запослених чије позиције полако нестају са тржишта. И ово важи за све земље света, осим за једну - Русију. Тамо нова занимања инспирисана вештачком интелигенцијом "расту као из воде", стварајући прегршт могућности за запослење и отварајући до сада невиђена усмерења и перспективе.
Свуда нестају, у Русији настају: Како је вештачка интелигенција изнедрила нове професије у Русији© Canva / peshkov

Постоје занимања која ће, због развоја вештачке интелигенције, нестати са тржишта рада у наредних 5 или 10 година. Исто тако постоје и она која чак ни најсавршенији АИ алати неће "избрисати" са лица земље.

Али, оно по чему се Русија истиче од других земаља света јесте то да се у њој нова занимања, подстакнута развојем вештачке интелигенције, управо сада "рађају"! И то не једно, не два, већ читав низ занимања који се из дана у дан повећава.

Како је Русија одговорила на развој вештачке интелигенције

У већини земаља света развој вештачке интелигенције је проузроковао страх запослених, који свакога дана на посао одлазе са мишљу да ће добити отказ и да ће их роботи или неки паметни софтверски алати у "преко ноћи" заменити. То је заправо сасвим лигитиман страх, имајући у виду да постоји читав низ професија које полако нестају са тржишта рада. 

Међутим, Русија је одабрала другачији приступ, и уместо да се само препусти ситуацији, одлучила да се ухвати са њом у коштац. Како? Креирајући нова, до сада непозната занимања, која ће додатно омогућити да се АИ технологије у тој земљи развијају. Уместо стрепње, руски ИТ стручњаци су сада лидери у области дигиталне и АИ трансформације од којих и друге земље имају шта да науче.

До јуче непостојећа занимања, попут тренера вештачке интелигенције, дивелопера-истраживача, prompt-инжењера, сада су међу најбрже растућим у Русији. А све захваљујући праћењу тржишта и препознавању потребе за позицијама које развој савремена решења захтевају.

Тренер вештачке интелигенције - професија будућности

Како функционишу ЧетГПТ и други софтверски алати са вештачком интелигенцијом? Тако што се "хране" улазним подацима које им дају корисници и на основу тога, током процеса машинског учења, креирају алгоритме који се касније користе у генерисању одговора. А шта онда раде тренери вештачке интелигенције? Који је њихов посао?

Ови експерти су ту да уче језичке моделе да правилно, коректно, безбедно и максимално ажурно одговарају на упите које АИ алати добијају од корисника. Претходно ИТ искуство за овакву позицију уопште није потребно, а једини услов је постојање умећа писања јасних и лаких за разумевање одговора.

"Тренер вештачке интелигенције пише одговоре на најразличитије упите - од креирања пословног писма до сценарија за дечију прославу. Неколико одговора се даје вештачкој интелигенцији која надаље ове примере посматра као еталон", објаснили су експерти Јандекса. "Још један задатак тренера јесте да оцењује одговоре које АИ софтвер даје и искључује оне који су бескорисни, нетачки и неетични.

image