Магазин

Суптилни знакови да ваш пас има болове

Да ли је ваш крзнени пријатељ почео другачије да се понаша? Да ли је одувек био весео, али у последње време је уморан, мрзовољан или чак агресиван? Да ли често мења положај седења или можда не може да престане да грицка одређени део тела? Ако је одговор потврдан, онда то значи да ваш љубимац потенцијално пролази кроз здравствене тегобе.
Суптилни знакови да ваш пас има болове© Pexels/Pixabay

Некада мислимо да савршено познајемо свог љубимца, али он може да шаље сигнале да осећа болове на начине који можда нису толико очигледни. Следеће промене могу бити знакови старења и промена расположења, али би требало добро обратити пажњу на њих, јер нам могу указати да наш пас осећа болове, а да то не уме да нам каже.

Не може престати да гризе одређени део тела

Ако ваш пас често лиже или гризе неки део тела, то значи да вероватно осећа непријатност на кожи или испод ње. Ово опсесивно понашање такође може бити знак анксиозности, свраба, компулзивног проблема или неке врсте гастроинтестиналног бола/нелагодности.

Главни проблем са прекомерним лизањем је да, иако може привремено да смири његове рецепторе за бол, лизање само по себи може повредити кожу и накнадно погоршати симптоме, слично као када људи чешу рану. Због тога је неопходно да власник обрати пажњу да ли се пас често чеше или лиже једну специфичну тачку на телу.

Прекомерно балави

Сви пси балаве, али ако псу цури велика количина пљувачке из уста (а не гледа у тањир пун укусне хране), то може бити знак да доживљава нелагодност.

Анксиозност изазвана болом и тегобама може довести до тога да животиња претерано слини и балави. Ако се је ово понашање праћено брзим дисањем, отицањем лица или отежаним жвакањем, вероватно је време за посету ветеринару. Балављење је често занемарен знак мучнине, а може бити последица проблема у гастроинтестиналном тракту.

Превише влажан нос такође може бити последица инфекције синуса, страног предмета заробљеног у грлу, повреде удова или репа, болести бубрега и јетре или, у тешим случајевима, стања опасног по живот званог надимање, према Америчком кинолошком клубу. Вишак пљувачке или пена на устима је такође чест симптом међу псима који су јели нешто што не би требало, попут чоколаде или грожђа.

Необично седи или стоји

Држање може рећи много тога о физичком и психичком стању пса. Као одговор на трауму, мишићи се мењају како би заштитили структуре око себе. На пример, пас који има здравствени проблем ће можда седети са избоченом задњом ногом ако га боли кук, спустити главу ако има бол у врату или савијати леђа ако му је кичма повређена. Можда ће чак и мање да маше репом или ће увек да спушта уши.

Још један знак да пси болују је ако су узнемирени и стално мењају положај тела. Свака очигледна промена у ходу, стајању, седењу или мировању треба да се испита.

Постао је летаргичан и лењ

Још један знак да нешто није у реду са псом је да када ниоткуда постаје незаинтересован за своје омиљене играчке, активности и када показује знаке опште слабости. То може да значи да је пас изложен неком токсину, дехидриран или има вирусну или бактеријску инфекцију.

Мањак воље за одлазак да се иде у шетњу, успоравање и укочено кретање су симптоми које многи углавном погрешно приписују старости, када, у ствари, постоји здравствено стање које изазива нелагодност коју би ветеринар требало да дијагностикује и лечи.

Режање

Ако ваш четвороножни пријатељ обично радостан, али је ниоткуда постао мрзовољан, то значи да можда осећа бол, потенцијално због ортопедске повреде или инфекције. Пас може изненада зарежати на своје власнике или испустити гласан звук када промени положај између лежања и устајања. Поред тога, чест ће да се укочи и режи или чак може да уједе пса или човека за којег мисли да ће да му дотакне болно подручје. У многим случајевима необјашњиве агресије, главни кривац је углавном бол. 

Сваки пас другачији - неки ће веома очигледно показати знакове бола, док се код других ови знаци могу теже приметити. Важно је да пажљиво обраћате пажњу на свог пса, јер чак и најмања промена у понашању може да буде сигнал да нешто није у реду. 

image
VV inauguration
banner