Магазин

Имате пса? Ако ово чините, можете повредити његова осећања

Псису веома емотивна бића која су врло вешта у "читању" људских емоција. Они увек препознају када смо тужни, када љути, а када расположени за игру и мажење. Исто тако, они очекују од својих власника да се поштују њихове емоције. Шта никако не треба да радите како не бисте повредили псећа осећања?
Имате пса? Ако ово чините, можете повредити његова осећања© Canva / Ivan Babydov

Живот са псом је пун изненађења, мажења и игре, а свако од власника тврди да нема лепшег осећаја од оног када га пас радосно дочека пред вратима, показујући на тај начин своју љубав и приврженост. Ови четвороножни чланови наше породице су познати и као јако добри пријатељи, који умеју да нас умире када смо анксиозни и да нас утеше у тренуцима самоће, "хранећи" нас позитивним емоцијама и вибрацијама.

Баш као што они брину о нашим осећањима, тако би и ми требало да водимо рачуна о њиховим, а како то да урадимо, и шта треба избегавати како своје псе не бисмо повредили, објаснили су стручњаци са PetLab Co налога на ТикТоку и Ветстрита.

Никада не треба викати на пса

Скоро сваком власнику се десило да на се свог љубимца наљути јер је направио глупост. Примера ради, оборио саксију са цвећем, извукао смеће из канте када је остао сам код куће или вам појео омиљене папуче. Иако је љутња сасвим легитиман начин да покажете љубимцу како се осећате, викање или (још горе) физичко кажњавање никада не смете користити.

Када на пса вичемо или га закључавамо у кавез или другу собу не бисмо ли га казнили и показали му да то не сме да ради, у њему се буде две врсте емоција: једна је збуњеност, а друга, много гора - страх. Уместо тога, треба мирно показати да то што је урадио не сме да ради и помазити га, како би знао да и када погреши, љубав коју осећамо према њему није мања.

Не треба се измицати када вас "љубе"

Пољубац је универзални језик љубави који користе и људи и животиње. Замислите - како бисте се осећали ви да се неко кога волите измакне када кренете да га пољубите? Повређено. Управо тако се осећају и пси када се склањамо од њихових пољубаца.

Иако су они доста неспретнији и балавији од нас када показују љубав, увек треба да имамо на уму да је то најбоље што умеју. Просто, они су животиње. Исто тако, у тренуцима када нас љубе, пси осећају сигурност и комфор, те им измицање може послати погрешан сигнал - да заправо нису вољени.

Задиркивањем их вређамо и изазивамо љутњу

Иако власницима паса може бити занимљиво да задиркују своје љубимце, тапкајући их по њушци или штипкајући за ноге или реп, овакво понашање њима уопште није занимљиво и забавно. Штавише, вређа их и може наљутити.

Такође, задиркивање код паса дугорочно може изазвати поремећаје у понашању и хиперсензитивност, као и, у најгорем случају, налете агресије. После одређеног времена, пас ће изгубити поверење у вас и ваш однос, и осетити се угрожено.

Не треба псу одузимати храну

Одузимање хране у сред оброка никако није препоручљиво, а веровали или не, ово може итекако повредити њихова осећања. Осим тога, пси могу развити и хроничан страх, јер како експерти објашњавају, када им одузмете храну, они се уплашити да им је то последњи оброк.

Последично, могу се јавити и поремећаји у исхрани. Сваки наредни пут када добију храну, постоји вероватноћа да ће је јести халапљиво (из страха да им она поново може бити одузета), што може проузроковати акутне болове у стомаку, дијареју и повраћање. 

Осећања пса можемо повредити и када нећемо да се играмо

Када вам пас донесе своју играчку то значи да вам верује. За ове четвороножне чланове породице играчка је попут трофеја и тиме што вам је доноси да се поиграте он дели своје победу и показује да у његовом животу заузимате посебно место. 

Одбијање игре и неуважавање жеље пса да се дружите, ви индиректно говорите да вам његова љубав и пажња уопште нису потребни. Тиме повређујете његова осећања и чините да се он осећа невољено и непожељно у дому.

image