Магазин

Срећна храна - ове намирнице подижу расположење

Многи знају из искуства да сладолед, чоколада или парче торте могу поправити лош дан. Слаткиши су неретко и сапутници кроз раскид или припрему испита, али нису здрави посебно ако се конзумирају у великим количинама. Одређена храна, као што су црна чоколада или јогурт, укључује корисне хранљиве састојке које утичу на расположење и срећу, али не шкоде организму.
Срећна храна - ове намирнице подижу расположење© eat kubba/pexels

Омиљена посластица нам може подићи расположење, али ако садржи "празне" калорије и вештачке шећере, има више штете него користи. Нутриционисти саветују да ако хоћемо храном да подигнемо расположење, утичемо на срећу и задовољство, требало би да бирамо намирнице које су богате триптофаном, аминокиселином која је прекурсор серотонина. Истичу да бирамо храну која је пуна витаминима Б, омега киселином, гвожђем, магнезијумом, протеинима, витамином Д, калцијумом, јер управо ове компоненте утичу да се осећамо боље.

Другим речима, требало би да у свакодневне јеловнике уврстимо следеће намирнице које ће нас сигурно учинити срећнијим, али и здравијим.

Орашасти плодови

Богати хранљивим материјама, често садрже велике количине магнезијума, селена и фолата. Неки орашасти плодови садрже аминокиселину тирозин, која доприноси стварању неуротрансмитера допамина који активира систем задовољства. Препорука је да се једе само неколико бразилских ораха дневно, или на пример, десетак бадема.

Банане

Пуна су витамина и минерала као што су магнезијум, калијум, цинк, Б6 и витамин Ц. Показале су се одличним за сан и одмор. Наиме, банане су пуне триптофана, аминокиселине, која је укључена у регулацију сна. Када се конзумира, триптофан се трансформише у серотонин, а затим у мелатонин, који сигнализира телу да је време за спавање.

Овсена каша

Ово јело садржи сложене угљене хидрате који повећавају апсорпцију серотонина, гвожђа, Б6, магнезијума и хрома. Да бисмо добро започели дан, у чинију са овсеном кашом додати банану и орахе. Овакви оброци могу стабилизовати ниво шећера и подћи допамин. Бићемо сити дуже, а расположење ће бити уједначено. Овсена каша је посебно корисна ако смо склони променама расположења, пише Јор Танго.

Риба

Масна риба је пуна омега три масних киселина, као и витамина Д, Б6 и Б12. Омеге киселине посебно ослобађају допамин, што позитивно утиче на расположење.

Јагњетина

Добар је извор гвожђа и тело га лакше апсорбује од другог црвеног меса. Јагњетина је такође богата цинком, Б6, Б12 и магнезијумом. Садржи коњуговану линолну киселину, која се добро супротставља ефектима хормона стреса кортизола.

Грчки јогурт

Овај корисни напитак садржи калцијум, протеине и пробиотике. Уколико га обогатимо воћем као што су боровнице или малине, имамо здрав слаткиш - који ће нас дуго учинити ситим, а и поправити тмуран дан.

Спанаћ

Ово лиснато зелено поврће је богата цинком, магнезијумом, фолатом и витаминима Б. Пожељно је да се дода у омлет, супе, салате, јер ћемо неосетно добити богат оброк препун корисних и хранљивих материја.

Трешње

Садрже разне витамине и минерале, за трешње се такође каже да смањују главобоље и подстичу либидо. Црвене вишње су добро познате по свом садржају мелатонина, који одлично делује на сан.

Еспресо

Шољица, две еспреса у току дана би могла да буде права ствар, јер могу помоћи у производњи неуротрансмитера као што су серотонин и допамин, што опет утиче на то како се осећамо. Кафа је препуна антиоксиданата који спречавају оштећење ћелија и садржи манган и калијум, а неки сматрају да сам мирис кафе може смањити стрес.

Црна чоколада

Увек би требало да нам је при руци ред црне чоколаде. Дијететичари истичу да су две коцкице сасвим довољне да поједемо током дана. Сваки коцкицу треба јести пажљиво, уживајући у залогају. Чоколада је пуна влакана, бакра, магнезијума, гвожђа, а за максималан доживљај "среће", требало би бирати органске варијанте са већим процентом какаа.

image