Магазин

Не морамо је се одрећи: Која чоколада је најбоља за организам

За многе, чоколада није само намирница, него је љубав - има одличан укус, после сваког залогаја чини да се осећамо тако добро. Ипак, нису све чоколаде добре за нас и стручњаци напомињу да ако желимо да уживамо у овом слаткишу, морамо да бирамо здравије варијанте.
Не морамо је се одрећи: Која чоколада је најбоља за организам© Towfiqu barbhuiya/unsplash

Нема разлога да престанемо да уживамо у чоколади све док је једемо умерено и бирамо здравије опције које су добре за наш организам, наводе дијететичари. Црна чоколада је пуна флавоноидима, супстанцама који штите ћелије и смањују ризик од рака, срчаних болести и других стања. Ипак, корисне предности нећемо осетити ако конзумирамо млечне или беле чоколаде, богате вештачким шећерима и појачивачима укуса.

"Све зависи који чоколаду бирате. Тамна чоколада, у умереним количинама, може бити здрав додатак свакодневној исхрани", каже нутрициониста Ума Наидо.

Како изабрати праву чоколаду

За почетак, потребано је да читамо декларацију. Неопходно је да пронађемо ону чоколаду која садржи велике количине какаоа, а мање шећера. Веома тамна чоколада је најздравији облик чоколаде који можемо јести. Обично има мање шећера од других облика чоколаде и не садржи млеко или додатне масти, пише Вашингтон Пост.

Препорука је да потражимо тамну чоколаду која има 70 одсто или више какаоа. Неки стручњаци сматрају да је више, чак преко 80 одсто боље, јер више какаа обично значи мање шећера: "Ако сте икада јели 85 одсто црне чоколаде, постоји природна тачка заустављања. Већина људи не може да поједе цео ред", каже дијететичар Џулија Зумпано.

Стручњаци наглашавају да етикете неће открити концентрацију флавоноида, али што је чоколада тамнија, то ће вероватно садржати више ове супстанце која је добра за здравље срца и имуни систем. 

Колико чоколаде можемо да конзумирамо дневно

Не постоји тачна мера, али нутриционисти кажу да две коцкице црне чоколаде у току дана могу да утичу позитивно на наше здравље. Такође, неопходно је да се максимално ограничи унос млечне и беле чоколаде.

Чоколаду не треба баш посматрати као "здраву" храну, у смислу, као свеже воће и поврће, али не треба се лишавати овог слаткиша, кажу стручњаци и наглашавају да је битно да уживамо у две коцкице током дана и да бирамо оне које садрже већи проценат какаа. 

image