Си-Ен-Ен: Српска проја и руски хлеб међу најбољим хлебовима на свету

На Си-Ен-Ен-овој листи 50 најбољих хлебова на свету нашла се и проја, миљеница српских трпеза и незаобилазно предјело на прославама. На овом списку су и турски симит, француски багет, кинески шаобинг, као и руски хлеб-колач, "каравай".

Хлеб, незаобилазна храна на свим јеловницима широм света, прави се од брашна, воде, квасца, шећера и уља. Типови брашна, као и сам начин припреме варирају од нације до нације, а у њему се може наћи воће, орашасти плодови, као и разне масноће.

Омиљен пратилац многих специјалитета

На листи најбољих хлебова на свету, међу оних који долазе из Француске, Бразила, Велике Британије, Венецуеле, Француске, Португалије, Русије, нашла се и наша проја.

"Топли парчићи српске проје, или кукурузног хлеба, омиљени су пратиоци раскошних српских гулаша од меса", наводи Си-Ен-Ен у свом обавештењу. Наводи се да се служи топло и да "млевени кукуруз пружа благо слаткасти контраст сланим додацима, као што су кајмак и чварци".

Незаобилазна на слављима, без ње нема доброг мезетлука

Ово јело се спрема за разне гозбе, обично се служи топло уз пршуту, кајмак, сир, а главни састојак је кукурузно брашно. Иако, ми пројом зовемо све хлебове направљене од кукурузног брашна, ипак, гастрономски зналци наглашавају да се овај жути специјалитет прави од само три састојка - кукурузног брашна, соли и воде. Често је додатно обогатимо белим брашном, гризом, сиром, јогуртом, млеком, содом бикарбоном или прашком за пециво.

Руски хлеб-колач "каравай" - несвакидашњи, јестиви украс на столу такође на листи Си-Ен-Ен-а

Печење хлеба је уметност која се везује за руске празнике и тада су обично сервиране златне векне "караваја", хлеба-колача који је украшен цветовима, животињама и другим разним мотивима од теста (личи на наш славски колач). Хлеб игра битну, улогу на свадбама, са разрађеним правилима која регулишу процес печења: по традицији, срећно удата жена мора да замеси тесто, а ожењен мушкарац треба да стави векну у рерну. Округли облик руског хлеба има древну симболику и сматра се да датира из древног обожавања сунца, а сада се пече како би се осигурало здравље и просперитет за нови пар, пише Си-Ен-Ен.

Српски специјалитети су све чешће на листама светских гастрономских препорука

За кратко време, Србија је "побрала" завидна места на иностраним гастро-водичима. Наша комплет лепиња проглашена је за најбољи доручак на свету према сајту посвећеном гурманским специјалитетима "Тејст Атлас". Мирочки сир из Србије је на 44. месту на листи 50 најбољих сирева на свету, такође према поменутом сајту, док се на списку најбољих жестина на свету на 6. и 7. месту налазе виљамовка и дуњевача, према интерет профилу World of Statistics.