Магазин

На листи најбољих жестина на свету налазе се четири српска пића

Чак четири алкохолна пића из Србије се налазе у првих 30, међу најбоље оцењеним алкохолним пићима из различитих делова света. На листи од укупно 69 најбоље оцењених налази се и још неколико познатих пића из региона.
На листи најбољих жестина на свету налазе се четири српска пића© Pexels/Maor Attias

Иако у првих пет места доминирају шкотски алкохоли, који заузимају прво, друго и пето место, заједно са мексичким и филипнским жестoким пићима (треће и четврто), шеста на листи је и чувена Виљамовка.

"Виљамовка се прави од свежих крушака Виљамовке, које су ферментисане пре дестиловања. Добија се провидна жестина без боје, која има интензивну арому крушке и блажи укус. Препоручено је да се сервира када је охлађена, а постоје и бројне друге врсте ракије од крушака које се називају крушковача", преноси портал "Тејст атлас."

Одмах за њом се на седмом месту налази дуњевача, још једно веома популарно пиће са наших простора. "Дуњевача је безбојан алкохол који се добија из зрелих, ферментисаних дуња, једно је од најквалитетнијих и најпопуларнијих пића на Балкану," пише у опису на званичној листи.

Затим, на 24. месту се појављује ракија, али није прецизирано од чега, тако да се може претпоставити да се односи на све врсте овог алкохолног пића. Ипак, на 28. месту се посебно издваја ракија шљивовица.

"Шљивовица је пиће које се производи од ферментисаних шљива и производи се највише у Централној и Источној Европи. У зависности од традиције и начина производње, она може да се дестилује једном или више пута, а њен укус, боја и мирис се могу побољшати када пиће стоји у храстовом бурету," пише "Тејст атлас".

image