Магазин

Мушкарци или жене: Ко се више "опусти" и добије "срећне килограме" у првим годинама брака

Није редак случај да се вишак килограма често јавља код људи који су у срећној, дужој љубавној вези. Лако се "опусте" - више једу, мање вежбају, и тако добију на тежини. Међутим, да ли се ово више дешава код мушкараца или ипак код жена? Нова студија је донела изненађујући одговор.
Мушкарци или жене: Ко се више "опусти" и добије "срећне килограме" у првим годинама брака© Freepik/master1305

Резултати су показали да брак има велики утицај на повећање индекса телесне масе (БМИ) код мушкараца, посебно у првих пет година везе/брака, док за жене није пронађена иста корелација. Откривено је да је брак повезан са тенденцијом ка повећању телесне масе код мушкарца за 5.2 одсто, као и порастом гојазности за 2.5 одсто. Стручњаци су приметили да је до овог скока БМИ дошло јер су мушкарци имали тенденцију да једу више и мање вежбају како се њихов брак развијао.

Дакле, доказано је да феномен "срећних килограма" више погађа мушкарце.

Када смо у срећној вези, осећамо мању потребу да партнера импресионирамо својим физичким изгледом као на почетку, осећамо се угодно поред њега, заједно истражујемо различите специјалитете и ресторане, уживамо у заједничком кувању... Све ово доприности вишку килограма који многи од нас добију када су срећно заљубљени, али изгледа да се више односи на "јачи пол". 

Резултати су донети након што су истраживачи Кинеске академије друштвених наука анализирали различите податке о здрављу и исхрану у периоду од 1989. до 2015. године. 

"Мушкарци се суочавају са значајним ризиком од гојазности како старе, тако да је након брака важно да се не "опусте" и да одржавајући здраве навике у исхрани и редовно важбају," рекао је Шивен Кван, један од аутора са Кинеске академије друштвених наука, преноси "Јаху лајф".

Претходно истраживање је открило да особе које су у браку обично имају значајно већи БМИ од неожењених особа, што значи да што је неко задовољнији у интимној вези, већа је вероватноћа да ће постати гојазан.

Међутим, резултати овог феномена могу варирати у односу на особине личности, али и културу.

"Стандарди за избор партнера, циљеви брака, обичаји свадбених церемонија и расподела кућних обавеза након брака знатно се разликују од оних који преовладавају у западним друштвима. Дакле, утицај брака на БМИ може варирати између кинеске и западне популације", наводи се у студији.

Научници су такође открили да романтичне везе не утичу само на ваше физичко здравље, већ могу и да промене рад вашег мозга.

Иако се дуго разумело да романтична љубав подстиче ослобађање такозваног "хормона љубави", одговорног за еуфорију коју осећате када се заљубите, истраживања су открила да заљубљеност може проузроковати да се одређен део мозга "поквари", тако да љубавник постаје центар вашег света.

Међутим, стручњаци још имају много тога да науче о љубави, као и већина људи, али сигурно је интересантно да љубав и блискост доводе до (свесног или несвесног) пораста килограма.

image