Магазин

Љубав цвета, килажа расте: Зашто се гојимо када смо у вези

Нове везе најчешће значе постепено упознавање друге особе, њихових навика и особина, што доноси узбуђење, срећу, размењују се животна искуства, нежне речи... Поред свега лепог што љубав пружа, ту је један мање завидан феномен - "љубавно гојење", до којег долази углавном у првих годину дана везе.
Љубав цвета, килажа расте: Зашто се гојимо када смо у вези© Pexels/Vlada Karpovich

Бројне студије и статистике показују да се парови могу угојити до десет килограма у првих годину дана везе, а да се бројка у многим случајевима удвостручи, када прође дуже времена. Према порталу "Хелтлајн (Healthline)" највећа промена у килажи код оба партнера се у просеку уочава након пет година брака. Најчешће је ситуација следећа: када смо слободни, бринемо о свом изгледу (килажи), обраћамо пажњу на утисак који остављамо, делом за себе, али и делом због привлачења партнера (макар на подсвесном нивоу).

Након неког времена, пронађемо особу с којом ступамо у емоционални однос. Као и свака веза, почетак је забаван: сваки састанак је потпуно ново искуство, прилика за упознавање друге особе, размењивање мишљења, искустава...Затим, креће следећа фаза, када се обе стране постепено осећају све пријатније и опуштеније.

Добро је познато да храна спаја људе. Састанци се чешће уговарају код куће, организује се заједничко спремање хране и пића или се наручује вечера уз омиљену серију. Ако су оба партнера одрасла у различитим земљама, онда се размењују народни специјалитети. Поред тога, многи признају да, што су дуже у вези, то мање обраћају пажњу на свој изглед, јер не осећају исту врсту притиска као раније. Ретко тренирају (или чак потпуно престану), дозвољавају себи више нездравих оброка у току недеље (поготово када желе да "почасте" себе и партнера) и сл.

Иако наведене ставке могу бити врло позитивни знакови, који указују на срећу и удобност у емоционалном односу, доносе проблем који може постати права препрека, а то је гојазност. Можда испрва не делује као велики разлог за бригу, али како године пролазе, успостављање здравих навика може постати све теже. Мањак физичке активности, недовољно уношење потребних хранљивих материја и уношење "брзих" калорија временом може имати обиљне последице по здравље човека. Само неке од њих могу бити дијабетес, повишен крвни притисак, коштано-мишићни поремећаји...

Важно је уживати у храни и осећати се опуштено са партнером, али неопходно је стављати сопствено здравље на прво место. Здравствени стручњаци Пем Пик и Бет Доналдсон су за "Хелтлајн" поделиле неколико савета за одржавање задовољавајуће тежине у вези:

Заједничко планирање оброка

Као и свака промена у стилу живота, поготово ако појединац живи са партнером, потребно је имати један озбиљан разговор о промени навика.

"Како би започели пут до здравља, парови би требало да обрате пажњу на исхрану, физичку активност и навике спавања у циљу мршављења. Кључ је пратити човеков природни, светло-тамни циркадијални ритам. Ако могу да преместе већину оброка у прву половину дана и избегну преједање пред спавање, лакше ће им бити да искористе све предности 24-часовног ритма метаболизма," објашњава Пик.

Међусобно охрабривање

"Важно је једно другоме давати изазове, који ће бити охрабрење за бољу исхрану и више вежбања," додаје Доналдсон. "Можете заједно ићи у куповину намирница и одабрати више воћа, поврћа, зрна и протеина, како бисте бринули о здрављу. Заједно се пријавите на фитнес програм и подстакните једно друго да га одрадите до краја."

Независност

Доналдсон сматра да не би требало управљати сопственим здрављем према свакодневном ритму партнера.

"Важно је да појединци у вези не зависе један од другог ('Идем у теретану само ако ти идеш са мном'). Ако двоје људи нема компатибилан распоред, не би требало чекати партнера како бисмо отишли у теретану или појели здрав оброк. У случају да се времена поклопе, то је само бонус."

Како би се наведене навике развиле, најбоље је увести их што пре. Промена стила живота не мора бити мукотрпан процес, већ само још један начин повезивања са вољеном особом. Међусобно мотивисање, хваљење дисциплине и резултата, учење о фитнесу или спремање нових и здравијих оброка могу постати забава која доноси здравствене бенефите за обе стране. Поједине студије чак показују да партнери који заједно тренирају чак дупло дуже остају у здравој и срећној вези од оних који то никада не раде.

image