Еритритол - добра замена за шећер или је ипак опасан по здравље
Еритритол је шећерни алкохол који се користи као адитив у храни и замена је за шећер у широком спектру производа, посебно у јелима која имају за циљ смањење шећера или калорија. Налази у малим количинама у неком воћу, као што су лубеница, крушке и грожђе, затим у сиру и соја соса, али се обично производи у већим размерама ферментацијом.
Брзо се апсорбује у телу, тачније у танком цреву, затим доспева у крвоток. Једном када еритритол доспе у крв, шећерни алкохол се у великој мери елиминише из тела кроз урин, а да се не метаболише. Овај јединствени метаболички пут омогућава му да пружи слатки укус са скоро нула калорија и без утицаја на нивое глукозе или инсулина, пише Форбс Хелт.
Његове предности огледају се у томе што еритритол не утиче на ниво шећера у крви или инсулина, што може бити потенцијално корисно за особе које имају проблема са нивоим шећера у крви, као што су они који живе са дијабетесом. Такође, нискокалоричан је, тачније скоро без калорија и не утиче на зубе и оралне проблеме као обичан, бели шећер.
Потенцијалне опасности еритритола
Ипак, колико год се учинио корисним, лекари ипак саветују да са његовом конзумацијом будемо опрезни.
"Може имати нежељене ефекте за неке појединце", истиче докторка Сара Стомбауг. Иако се генерално боље толерише од других шећерних алкохола као што су ксилитол и сорбитол, еритритол може довести до гастроинтестиналних нежељених ефеката, као што су мучнина, надимање и дијареја. Затим, нека истраживања сугеришу да постоји веза између конзумирања еритритола и повећаног ризика од стварања крвних угрушака и великих кардиоваскуларних проблема, као што су срчани или мождани удар. О томе указује студија објављена у научном часопису "Нејчр медисин", међутим, потребна су додатна истраживања да би се даље истражила ова веза.
"Зато све саветујем да се консултују са својим лекаром пре него што крену да редовно уносе еритритол или било коју другу замену за шећер у исхрану", истиче докторка.