Магазин

Како можемо да "истренирамо" мозак да воли поврће

Постоји толико много смерница за здраву исхрану, али понекад, колико год се трудили, једноставно не можемо да одолимо нездравим задовољствима. Ипак, било би иделано да можемо да жудимо за храном за коју знамо је добра за наш организам. Психијатари сматрају да нам у томе заправо може помоћи како размишљамо о намирницама, односно да на поврће гледамо као на жељену храну, а не на нешто што морамо да једемо.
Како можемо да "истренирамо" мозак да воли поврће© Ella Olsson/pexels

Здрава исхрана, посебни режими, дијете - све то изискује доста времена, одрицања. На путу здравља често одустанемо, јер не можемо тек тако да одолимо торти, слаткишима, газираним пићима, чипсу. Дијететичари, наглашавају да уколико не упадамо у овакве замке често, ипак идемо правим путем, али ако то постоја наша свакодневница, онда ништа нисмо урадили.

Обратити пажњу на то како се осећамо после оброка

Занимљив савет, тачније смерницу, даје психијатар и неуронаучник Џуд Бревер који предлаже да пажњу усмеримо на нешто друго. Наиме, неопходно је да обратимо пажњи на оно шта једемо и како се осећамо после оброка, а и касније.

Придржавања начела здраве исхране за многе подразумева елиминисање лоше, али то није увек најбоља опција, каже стручњаци: "Овде не треба да буде фокус на 'демонизовању' слаткиша и друге нездраве хране, него треба пажња да буде усмерена на суштину и 'разбијање' лоших навика", појашњава психијатар и додаје:

"Када почнемо да обраћамо пажњу на здраву храну коју једемо, стварно можемо да видимо колико је корисна за тело", каже психијатар, а пише Мајд Боди Грин. Под тим се подразумева да узмемо у обзир шта намирнице могу да ураде нашем организму - парче торте ће нам можда дати тренутно задовољство, али нагли скок, па пад шећера само ће нас додатно изморити, изазвати болове у стомаку, слабост, недостатак даха, поврaћање.

Храна и стрес су често испреплетени, наглашава Џуд. Ако се у стресним и напетим ситуацијама окренемо слаткишима, он саветује да почнемо да размишљамо на следећи начин: "Торта или кекс би могли да ми мало одврате пажњу, али и да изазову шећер. Тај потез заправо неће решити основни узрок мог стреса". 

Усвајање нових навика је пола пута до здравог живота

Прихватање нових, здравих и корисних навика у исхрани, не може да се догоди преко ноћи. За то је потребна воља, али и време. Стручњаци саветују да пратимо како се осећамо када поједемо неки слаткиш, а како када обедујемо нутритивно богату салату. Приметићемо да поврће и остале здраве намирнице заиста имају добар утицај на организам: "Можемо рећи да ћемо се с временом осећати задовољније, јер ћемо се осећати боље", истиче психијатар. 

image