Магазин

Зашто сте гладни одмах после јела

Да ли баш увек имате жељу за додатном порцијом хране, грицкалицама или дезертом, јер и даље осећате потребу за храном након оброка? Можда сте само љубитељ хране, али велики апетит може да указује и на неколико лоших навика у животном стилу, а може бити и знак прикривених здравствених проблема.
Зашто сте гладни одмах после јела© Pexels/Pavel Danilyuk

Често желимо да се почастимо дезертом након укусног оброка, а можда нам се јело толико свидело да желимо још један тањир. Ово не би требало да буде разлог за бригу, али ако у последње време имате потребу за прекомерним конзумирањем хране, толико да увек осећате велику глад одмах након што сте јели, то може бити један од следећих знакова:

Оброк није био довољно велики

Један од најочигледнијих разлога је прилично једноставан - можда само нисте конзумирали довољно хране.

Ово је уобичајено ако, на пример, тренутно покушавате да смршате, па сте изменили режим исхране. Било која врста рестриктивних дијета, у којим избацујете намирнице на које сте иначе навикли, може да доведе до осећаја глади одмах након јела.  

Нисте довољно јели током дана

Ако сте нисте довољно јели током дана, па сте дошли кући, напунили тањир храном за вечеру, одмах је појели, али и даље осећате глад, то значи да проблем можда није у оброку који сте управо конзумирали, већ у укупном уносу хране током дана.

Другим речима, ваше тело покушава да "сустигне" ваш темпо и брзо сагори калорије које сте пропустили да унесете. Овај проблем се често може десити након напорног дана, када вам сви други послови одвлаче пажњу од осећаја глади. Када се рутина успори на крају дана, можда ћете лакше чути (сада већ гласне) поруке које вам стомак шаље (и које треба да послушате!).

Потребно вам је више хранљивих материја

Није важна само количина, већ и састав хране коју једете. Стручњаци кажу да исхрана богата протеинима, влакнима и здравим мастима, попут маслиновог уља, може повећати осећај ситости и стабилизацији шећера у крви.

На пример, ако сте појели много једноставних угљених хидрата, као што је лиснато тесто, тестенина или бели пиринач, вероватно ћете се осећати задовољно на почетку. Међутим, тело брзо сагорева калорије добијене овим путем, тако да се глад одмах јавља. Најбоље је да се ослоните на додатне изворе протеина и разноврснију исхрану.

Повећали сте физичку активност

Ако сте недавно почели да вежбате или сте унапредили досадашњу фитнес рутину, вероватно ћете морати и да повећате унос калорија. Лако можете преценити колико енергије сагоревате и потценити колико енергије уносите у току дана, тако да би требало да повећамо унос хране у складу са променама у навикама.

Ако сада дижете теже тегове или трчите много дуже, сигурно је да ће телу бити потребно више горива. Обратите пажњу на промене у апетиту, како бисте остали здрави.

Не уживате у храни

Храна је више од "брзог горива" - то је искуствоу које су укључена чула вида, мириса, укуса. Ако вам се заиста не допада храна коју конзумирате, онда је природно да нећете осетити толику потребу за јелом (па ћете брзо бити гладни).

Осим потребних група намирница, задовољство је један од кључних делова ситости. Стручњаци објашњавају да обично виде овај проблем код људи који су на дијети или који су избегавали одређену храну из других разлога. Ако постоји рестриктивни режим који морате да пратите, покушајте да искуство учините лепшим уз додатке, зачине, промене начина припреме...

Уморни сте

Недостатак сна може изазвати потребу за више енергије (и одређеном храном). Већини одраслих особа треба седам до девет сати сна сваке ноћи, а све мање од тога може вас навести да тражите додатну енергију из хране, посебно код намирница са високим садржајем шећера и угљених хидрата, јер оне брзо подигну нивое енергије (који се веома брзо и спусте, те долази нови налет глади).

Здравствени проблем

Многи разлози због којих људи осећају глад одмах након јела могу се исправити наведеним променама у начину живота. Међутим, велики апетит може бити знак здравствених проблема као што су:

  • Хипогликемија или слабо контролисан шећер у крви
  • Лош сан
  • Анксиозност
  • Депресија
  • Стрес
  • Проблеми са штитном жлездом
  • Поремећаји у исхрани

У неким случајевима, одређени лекови такође могу повећати апетит, као што су: антипсихотици, лекови за епилептичне нападе, антихистаминици, стероиди. У случају да не можете да претпоставите зашто вам је апетит знатно повећан, чак и након побољшања животног стила, онда је најбоље да разговарате са стручњаком и откријете одакле долази глад.

image