Магазин

Ове намирнице штете зубима више од слаткиша

Већина људи, нарочито родитеља, слаткише доживљава као највеће непријатеље здравих и белих зуба. Међутим, постоји једна врста намирница која зубну глеђ оштећује много више. Оне се готово свакодневно налазе на нашој трпези, а да ни не помишљамо да могу бити штетне.
Ове намирнице штете зубима више од слаткиша© Canva / pixelshot

Слаткише већ деценијама бије лош глас - они су главни кривци за гојазност, дијабетес и проблеме са зубима, нарочито код деце млађег узраста. Међутим, стоматолози упозоравају да постоје намирнице које далеко више оштећују зубну глеђ.

О томе које су то намирнице највећи непријатељи здравих и белих зуба за Њујорк Пост магазин говорила је Витни ДиФођо, стоматолог и регистровани дентални хигијеничар.

Угљени хидрати штете зубима више него слаткиши

Иако звучи потпуно невероватно, намирнице попут белог хлеба, чипса, житарица и крекера на квалитет зубне глеђи и здравље зуба утичу много више него слаткиши. Главни разлог за то јесте што се приликом жвакања увих намирница или готових оброка који садрже угљене хидрате њихови молекули разграђују и претварају у шећере.

Ове специфичне врсте шећера у усној дупљи постају киселе након контакта са пљувачком, због чега је њихов негативан утицај на зубну глеђ још израженији. Баш због оваквог ефекта на здравље зуба, ДиФођо препоручује да се оне конзумирају одједном, уместо да се грицкају током читавог дана.

"Уколико желите да једете храну која садржи угљене хидрате једите све одједном, јер на тај начин пљувачка има времена да неутралише pH вредност која је поремећена због шећера", наводи ДиФођо.

Након угљених хидрата би требало појести неутралишућу храну

На здравље зуба утиче и редослед намирница које конзумирамо. Храна која неутралише pH вредност у усној дупљи би, по мишљењу стоматолога, требало да се једе на самом крају оброка. Воће, поврће, сир и јогурт су идеални примери хране која има неутралишућа својства и која зубној глеђи помаже да остане здрава.

Уколико ове намирнице немате при руци, и обично испирање усне дупље водом може помоћи да се остаци хране који су наталожени на зубима након оброка уклоне. Жвакаћа гума такође може бити од користи. Наравно, редовном оралном хигијеном, која укључује чишћење зуба четкицом и концем, уз коришћеће течности за испирање уста се постиже најбољи ефекат.

image