Магазин

Гугл обрисао 5 популарних Андроид апликација због ризика од банкарских малверзација

Гугл Плеј продавница са које се преузимају апликације за све Андроид уређаје уклонио је 5 апликација због откривања опасног "тројанца" Анатса. Овај злонамерни софтвер је и раније довођен у везу са банкарским малверзацијама, упозоравају стручњаци за сајбер-безбедност.
Гугл обрисао 5 популарних Андроид апликација због ризика од банкарских малверзација© Canva / Melpomenem, grebeshkov

Власници Самсунг Галакси телефона и таблета, ових дана нашли су се на удару још једног хакерског напада. Компанија Гугл муњевито је одговорила на претње по сигурност корисника који апликације преузимају са Гугл Плеј продавнице и уклонила чак 5 софтвера који представљају потенцијалну опасност.

Злонамерни софтвер Анатса откривен у 5 апликација

Такозвани Анатса Дроппер је малициозни софтвер прерушен у апликацију која корисницима наводно може бити од користи и која помаже у чишћењу меморије и отварању PDF фајлова. Вешто сакривен у неколико нивоа апликација, Анатса софтвер је био тешко уочљив чак и специјализованим програмима за детекцију "Тројанаца".

Међутим, у последње време корисници Самсунг уређаја приметили су да се са њиховим геџетима дешава нешто неуобичајено, а детаљнијом провером пронађен је и узрок. Телефони и таблети били су заражени злонамерним софтвером Анатса путем 5 апликација које су преузете са Гугл Плеј продавнице. "Тројанац" је пронађен у следећим апликацијама:

  • Phone Cleaner - File Explorer
  • PDF Viewer - File Explorer
  • PDF Reader - Viewer & Editor (com.jumbodub.fileexplorerpdfviewer)
  • Phone Cleaner: File Explorer
  • PDF Reader: File Manager

На удару банкарски рачуни корисника

Иако је Гугл трајно уклонио наведене апликације из своје продавнице, они корисници који су их имали на свом телефону или таблету и даље могу постати жртве банкарских малверзација, преноси портал Експрес. Из тог разлога експерти за сајбер-безбедност апелују на све власнике Самсунг уређаја да ових 5 апликација у што краћем временском периоду деинсталирају са својих геџета.

Уколико апликације ипак остану на телефону, "Тројанац" који се скрива у њима може доћи до података банковних рачуна корисника и у њихово име реализовати сумњиве трансакције. Стога се корисницима препоручује да се, и након брисања апликације, обрате банци и затраже све изводе из протеклог периода, не би ли проверили да нису обављане минорне тест-трансакције.

image
VV inauguration
banner