Магазин

Желели бисте да замените место са другим путником у авиону? Ево када је најбоље да га то питате

Летење авионом је многим људима стрес, нарочито када не седе поред оних са којима путују. Срећом, промена места је могућа и током укрцавања и након полетања, али само уколико је путник до вас са таквом "ротацијом" сагласан. Када је најбоље време да замолите да се онај до вас замени места са вашим пријатељем или чланом породице и шта да радите ако добијете "не" као одговор?
Желели бисте да замените место са другим путником у авиону? Ево када је најбоље да га то питате© Canva / Syda Productions

Купили сте карту онлајн, спаковали пртљаг, дошли на аеродром, чекирали се и одједном доживели шок: особа са којом путујете смештена на потпуно други крај авиона. А толико сте желели да заједно гледате филм, дружите се и правите планове за обилазак дестинације на коју сте се запутили.

Има ли наде да ћете ипак седети заједно? Одговор је да!

Данас авио-компаније нису толико стриктне када је промена места на којима путници у кабини седе у питању. Оне дозвољавају да се током лета места замене, али, постоји један услов - онај на седишту до вас треба да се сложи са таквом променом.

Када је најбоље да замолите за промену места у авиону

Експерти саветују да је најбоље да о оваквој промени путника до вас замолите током самог укрцавања, пре него што се он смести у своје седиште и раскомоти. Управо су тада највеће шансе да ће он пристати да замени седишта са вашим пријатељем или партнером. Важно је и да нагласите на ком би месту он седео уколико се одлучи да вам изађе у сусрет.

"Можете понудити чашу пића или неки слаткиш на ваш рачун како бисте одобровољили особу до себе и повећали шансе да вам изађе у сусрет", објашњавају експерти.

Уколико пак не стигнете до свог седишта у исто време када и путник до вас, то можете учинити и након полетања. Наравно, тек када су стечени сви услови за кретање по кабини авиона и када никога не угрожавате. Важно је само да у оба случаја будете љубазни и ненаметљиви и да особи дате неколико тренутака да размисли.

Шта уколико путник до вас ипак не жели да вам изађе у сусрет

Иако у већини случајева путници изађу у сусрет и уступе своје место другом путнику не би ли он седео поред особе са којом је кренуо на путовање, важно је да не заботавите да је то искључиво ствар добре воље. Дакле, није немогуће да и поред љубазне молбе, па чак и пића или посластице коју сте понудили, добијете "не" као одговор.

"Оно што је важно да путници разумеју јесте да нико није дужан да своје место уступи другом путнику", наглашавају експерти.

У ситуацијама када вам особа до вас не изађе у сусрет никако не треба да подижете тон, уцењујете или претите да ћете се жалити. Једноставно, немате никакво право да захтевате овакву промену. Нарочито не уколико је разлика у категорији седишта очигледна, а седиште на које путник до вас треба да се премести уже, са мање простора за ноге или у самом "репу" авиона.

image