Магазин

Како ублажити штетан учинак алкохола

Истраживања показују да је конзумација алкохола повезана с настанком одређених врста рака, може оштетити јетру, повећава ризик од деменције, значајно нарушава здравље и квалитет живота. Ипак, ако понекад попијемо коју чашицу ракије и вина, требало би имати на уму да уз пиће увек конзумирамо воду и да никад не пијемо на празан стомак.
Како ублажити штетан учинак алкохола© Helena Lopes/pexels

Алкохол је често неизбежан на весељима и прославама - наздрављамо за будуће супружнике, точимо вино за рођење детета, славимо рођендане уз обавезан шампањац. Уколико претерујемо и већ градимо лошу навику, лако можемо да "склизнемо са правог пута" и направимо велики проблем у свом животу.

Лекари наглашавају да треба обратити пажњу и наћи одговор на питање зашто пијемо, посебно ако то стално радимо. Такође, предочили су још неке смернице које су веома корисне у ситуацијама када конзумирамо алкохол.

Жене не више од једног пића дневно, а мушкарци не више од два

"Смернице америчког Центра за контролу и превенцију болести дефинишу умерено конзумирање алкохола као - једног пића за жене и два пића за мушкарце током дана дан", нагласила је Кристин Бирн, дијететичарка. Стручњаци истичу још један податак који треба да имамо на уму, а то је да скорија истраживања говоре да заправо ниједна количина алкохола није безбедна. Дакле, иако постоје одређене смернице здравствених организација које кажу да можемо да попијемо одређену количину алкохола, не значи да то треба свакодневно да радимо.

Вода након сваког алкохолног пића

Пити чашу воде уз чашу алкохола је пракса коју треба следити: "Алкохол је диуретик, што значи да чешће идемо да мокримо, а то може довести до дехидратације. Зато је битно да се хидрирамо водом", каже Кристин.

Никако алкохол на празан стомак

Ово је начин да се брже напијемо, али је веома штетан. Зато је препорука нутрициониста да уз алкохол увек имамо и неку храну. Такође, не би требало да заменимо оброке алкохолом, што се често догађа посебно ако пијемо свакодневно. 

Свест о прекомерном пијењу

Пет или више пића у једној прилици за мушкарце и четири или више пића за жене сматра прекомерним пићем, јасни су нутриционисти. Опијање на слављима не значи нужно да смо у проблеми, али треба да имамо свест о томе колико пића смо попили.

Обратити пажњу на то зашто пијемо

Нутриционисти и лекари саветују да би пре конзумације алкохола, поставимо себи следећа питања:

  • Када и колико често пијемо
  • Зашто пијемо
  • Постоји ли нешто друго што бисмо попили уместо алкохола

Уколико су нам одговори типа "пијем само да се опустим" и слично, то могу бити црвене заставице. Опуштање можемо остварити гледањем серије, читањем књига... Такође, ако је конзумација учестала треба размислити о промени навика, али и посети психологу, пише Ем-Ес-Ен.

image