Магазин

Нерадни дан, мимозе и леопард дезен: Како се прославља 8. март у различитим крајевима света

Дан жена се обележава у преко 30 земаља света, а свака од њих има и своје традиције. Како протиче 8. март у Русији, како у Италији, а како у другим земљама?
Нерадни дан, мимозе и леопард дезен: Како се прославља 8. март у различитим крајевима света© Canva / alexandraivankovich

Прекретница у погледу права жена догодила се 1857. године, када су раднице текстилне фабрике из Њујорка одлучиле су да изађу на улице и изборе се за своја права: скраћивање радног времена, повећање зараде и доделу права гласа свим припадницама лепшег пола.

Пет деценија и две године касније на Међународном симпозијуму жена у Копенхагену, представнице социјалисткиња упознале су познату немачку комунисткињу Клару Цеткин са којом су донеле заједничку одлуку да се сваког 8. март обележава дан борбе за женска права.

Данас се овај међународни празник прославља широм света у преко 30 земаља. Свака држава га обележава на свој начин, у духу менталитета и културе.

Русија - нерадни дан и дан пролећа

У Русији се 8. март сматра не само Даном жена, већ и празником пролећа, а по начину прослављања он подсећа на мешавину Материца и Дана заљубљених. Овај дан је у рангу са државним и верским празницима, те се увек празнује нерадно, празник честитају и припадници власти и државних органа. Женама се традиционално дарују букети цвећа и поклони уз најискреније честитке - да увек буду срећне и једнако лепе и да својим постојањем улепшавају свет. Ове године московски зоолошки врт одлучио је да свим дамама у част празника поклони бесплатне улазнице, али уз један симпатичан услов - обавезан је дрес-код који подразумева леопард дезен.

Италија - даровање мимоза

Симбол 8. марта у Италији су мимозе, премда ово магично дрво опојног мириса и јарко жутих цветова цвета управо у овом периоду - од средине априла до краја марта. Сам празник први пут прослављао 1922. године, док је 17 година касније, за време Другог светског рата устаљена и традиција даровања жутих мимоза. Данас је општепризната независно од пола - могу га поклањати како мушкарци својим изабраницама, пријатељицама и колегиницама, тако и даме једне другима у знак женске солидарности и подршке.

Кина - скраћено радно време

Међународни женски дан се у Кини прославља од 1921. године, али се права ренесанса у погледу женских права у тој земљи догодила тек 50-их година прошлог века: оне су могле саме, без утицаја родитеља да улазе у бракове, траже развод уколико нису срећне и пењу се по каријерној лествици освајајући позиције у самом државном врху. Данас се, у духу празника, дамама омогућавају попусти на куповину козметике, гардеробе, хране и разноразних услуга улепшавања, док поједине компаније пружају могућност скраћеног радног времена.

Француска - митинзи за родну равноправност

Све манифестације које се организују 8. марта су посвећене родној равноправности, улози жена у историји, спорту, култури и науци. У многим француским градовима организују се и митинзи и акције подизања свести, док се у музејима у културним центрима обично приказују тематске поставке у духу Дана жена. Биоскопи су такође дупке пуни - на репертоарима су феминистички филмови и документарци. Сваке године одржава се и уручивање премија имена Симоне Вејл, а награда се додељује ономе ко је имао највећи допринос у заштити женских права.

Пољска - масовни протести

За разлику од већине земаља где се Дан жена обележава празнично, у Пољској је он у последњих неколико година постао синоним за протесте, будући да је то једна од ретких земаља где су права жена значајно нарушена забраном абортуса. Као одговор на одлуке власти, масовни протести организовани су 2017, 2018 и 2019. године, а након 2020. године, када је донет и закон о забрани прекида трудноће, достигли су епохалне размере.

Шпанија

На данашњи дан пре равно 6 година у Шпанији се догодио највећи штрајк у историји, на коме је преко 5,3 милиона држављана изразило своје незадовољство због разлике у платама, дискриминације и породичног насиља. Демонстрације су захватиле читаву земљу - блокиране су железнице, обустављен рад универзитета, а многи су напустили и своја радна места у знак протеста. Без драматичних митинга није прошло ни лани - 2023. године шпанци су протестовали против реформе закона о узајамној сагласности на сексуалне односе. Шта ће бити повод ове године видећемо.

image