Магазин

Аутоматик или "мануелац": Које су предности сваког од њих и како одабрати аутомобил за себе

Ривалство између аутомобила са мануелним и аутоматским мењачем не јењава већ годинама. Истина, сваки од њих има своје предности и мане, па је зато приликом куповине аутомобила врло важно знати шта их разликује.
Аутоматик или "мануелац": Које су предности сваког од њих и како одабрати аутомобил за себе© Canva / Aleksandr Kichigin

Када је реч о аутомобилима, главна подела није заснована ни на погонском гориву, ни на броју врата, већ на типу мењача. По томе који тип аутомобил има, они се деле на аутоматике и на возила са мануелниммењачем. Како бисмо разумели шта је бољи избор за нас, важно је пре свега разумети шта их разликује и зато ћемо заронити мало дубље у ту тематику.

Шта нам пружају аутомобили са мануелним мењачем

Када је реч о овој врсти аутомобила, многима је прва асоцијација квачило, будући да је без њега промена брзине немогућа. Баш из тог разлога се купци који живе у градовима ређе опредељују за ову врсту аутомобила, будући да су у гужвама они много комплексији за вожњу и захтевају непрекидно ангажовање возача у смислу притискања папучице квачила и мењања брзина на мењачу.

Али "мануелци" имају и своје предности: по мишљењу многих возача они су забавнији за вожњу и пружају већу контролу над возилом. Осим тога, повољнији су и мање захтевни за одржавање, ефикаснији су када је реч о потрошњи горива, а сматрају се и поузданијим у вожњи. Дакле, и нису толико лош избор, поготово уколико сте често на отвореном путу.

Које су предности возила са аутоматским мењачем

Аутомобили са аутоматским мењачем су заиста много једноставнији за вожњу, пре свега јер (за разлику од оних са мануелним мењачем) не захтевају константно притискање и отпуштање папучице квачила и промену брзина. Ова возила су зобг своје једноставности често фаворити жена и новопечених возача којима и само седање за волан изазива стрес.

Аутоматици су и доста безбеднији када је реч о непредвиђеним ситуацијама на путу када се од возача очекује брза реакција, јер они не морају да размишљају о томе у којој су брзини, већ само да се фокусирају на кочење или убрзање. Осим тога, ови аутомобили често поседују напредније могућности, попут промене режима вожње и прилагођавања терену.

Који аутомобил одабрати - са мануелним или аутоматским мењачем

Када је реч о одабиру аутомобила не постоји универзалан одговор на питање који је бољи избор за вас. Суштински, ово зависи од више фактора. На првом месту су личне преференције и навике возача - да ли више уживате у активнијој вожњи или у томе да безбрижно крузирате градом не размишљајући о брзинама?

Потом, важан фактор јесте и искуство возача и његово самопоуздање када је реч о вожњи. Ништа мање важан није ни буџет којим располажете - возила са мануелним мењачем су обично јефтинија како за куповину, тако и за вожњу. Зато, пре него што се одлучите за тип возила преиспитајте себе и своје могућности, а потом донесите важну одлуку.

image