Магазин

Сипали сте дизел у "бензинца"? Ево шта треба да урадите како бисте спречили квар аутомобила

Само тренутак непажње и хватање за погрешан пиштољ на точионом месту може направити велики проблем, нарочито уколико возите аутомобил на бензин а грешком сте сипали дизел. Шта треба да урадите како бисте свог четвороточкаша спасили "генералке"?
Сипали сте дизел у "бензинца"? Ево шта треба да урадите како бисте спречили квар аутомобила© Canva / jes2ufoto

Сипање горива у аутомобил данас је много захтевније него пре, будући да на точионим местима постоји најмање четири пиштоља из којих се точи гориво. Иако означени другачијим бојама, пиштољи се ипак могу помешати, нарочито уколико гориво точите у журби, док причате телефоном или сте уморни и поспани, те вам је пажња на минимуму.

Уколико се ипак деси да у свог "бензинца" наточите дизел, врло је важно да следите ова упутства експерата. Само тако ваш четвороточкаш неће морати на генерални сервис, а ви остати без најмање неколико стотине евра у новчанику.

Ни случајно не покрећите мотор ако сте сипали погрешно гориво

Дизел гориво је много гушће одобичног бензина, па уколико он доспе у мотор, прво што ће се десити јесте да ће запушити млатнице, филтере и цеви унутар њега. Зато ни случајно немојте покретати мотор! Уместо тога позовите шлеп службу која ће одвести аутомобил у сервис, где ће се мајстор побринути за њега.

Алтернатива шлепању возила до сервисера јесу такозвани мобилни мајстори, који имају посебну пумпу уз помоћ које могу да извуку дизел из резервоара вашег аутомобила. Они ће по испумпавању погрешног горива резервоар и систем опрати, а потом и заменити филтере горива.

Остављање аутомобила дуже време се такође никако не препоручује. Чак и ако нисте покренули мотор, дизел у резервоару након неког дужег стајања и даље може оштетити систем за пренос горива, па ће трошак од неколико стотина евра у том случају бити неизбежан.

Шта ако нисте приметили да сте сипали дизел уместо бензина

Нажалост, у овој ситуацији вести нису нимало оптимистичне. Уколико сте превидели да сте сипали погрешно гориво и покренули аутомобил, сасвим је сигурно да нећете далеко стиће, јер ће мотор практично кренути да се гуши због густине дизела у њему.

Први симптом биће необични звукови, након којих ће се аутомобил једноставно угасити. Ово би могло да проузрокује огромну штету на четвороточкашу након чега ће он морати да иде на "генералку". Зато је увек нарочито важно да гориво сипате са пуно пажње или то препустите точиоцима на пумпама.

image
VV inauguration
banner