Магазин

Вечера на ивици свемира за 500.000 долара по особи - заинтересованих више него што има места

Љубитељи хране и свемира, дубоког џепа, ускоро ће моћи да уживају у гурманској трпези у стратосфери. Уколико су спремни да плате вртоглаву суму за карту. Спејс ВИП, америчка компанија за луксузна путовања у свемир, унајмила је познатог данског кувара Расмуса Мунка који ће припремати оброк за вечеру на ивици свемира - по цени од 500.000 долара по особи.
Вечера на ивици свемира за 500.000 долара по особи - заинтересованих више него што има места© Space Perspective

Већ 24 сата након што је објављена понуда, многи људи су питали где могу да се пријаве, пренео је Блумберг.

Путовање ће трајати шест часова у свемирском балону, који ће се отиснути у стратосферу следеће године. Мунк ће направити мени за шест гостију који ће се попети на висину од 30 километара изнад земљине површине и вечерати заједно.

Мени тек треба да се доврши, али у интервјуу за Блумберг, 32-годишњи кувар је рекао да жели да јеловник буде иновативан као и путовање.

Мунк је кувар у данском ресторану "Алхемичар", који је рангиран на петом месту у водичу "Worlds best 50 restaurants" (Најбољих 50 ресторана света) за 2023. годину.
Упркос високој цени, Мунк је рекао да се јавило више људи за прво путовање него што има места у летелици. 

"Свесни смо да је прво путовање врло скупо. Али, на крају крајева, ово је прво искуство овог типа", рекао је Мунк, који ће такође бити учесник лета.

Он је рекао да је план да се организује још оваквих путовања и снизи цена вечере, како би више људи уживало у једном оваквом искуству.

"Већ смо имали десетине квалификованих учесника који су изразили огромно интересовање да буду део овог искуства, али је имамо само шест места. Претпостављамо да ћемо направити коначан списак путника у наредних неколико недеља", рекао је оснивач њујоршке компаније Спејс ВИП, Роман Чипорука.

Летелица, коју је направила компанија Спејс перспектив, не захтева никакву претходну обуку или посебну опрему. Капсула под притиском ће бити подигнута свемирским балоном, технологијом коју је развила НАСА, а не ракетом. Пробни летови почеће следећег месеца.

Спејс ВИП није прва компанија која нуди опцију да се обедује у свемиру.
Прошле године је француска компанија Зефалто објавила да жели да понуди људима прилику да ручају у балону на ивици стратосфере за најмање 132.000 долара, почев од 2025. године.

image