Магазин

Ротквице - нискокалорични савезник који убрзава мршављење

Оне су хрскаве, укусне и здраве. Роткице снабдевају организам витамином Ц, калијумом, селеном, фолном киселином, помажу у здрављу и очувању јетре, дисајних путева, али и подстичу пробавни систем.
Ротквице - нискокалорични савезник који убрзава мршављење© Lum3n/pexels

Ротквице, садрже мало угљених хидрата и калорија, веома су здраве и одличан су додатак пролећној трпези. Најбоље је да их исечемо на танке кришке или кругове и додамо у салату. Одлична су опција за оне које пазе на унос угљених хидрата или шећера. Богате су калцијумом, рибофливином, гвожђем, калијумом, витамином Б и Ц, а садрже антиоксиданте као што су катехин, пирогалол и друга фенолна једињења.

Многе студије су показале да листови ротквице имају антиоксидативна својства. Управо ови антиоксиданси помажу у заштити од рака јетре, дебелог црева, дојке, грлића материце, простате и плућа. Једно истраживање показује да је екстракт листа утиче на заустављање раста одређене врсте ћелија рака дојке. Ипак, потребна су даља истраживања.

Јачају срце, помажу код мршављења

Хранљиве материје, као што су витамин Ц, калцијум и калијум помажу у контроли крвног притиска, што смањује ризик од срчаних обољења. Такође су добар извор природних нитрата, што може помоћи у побољшању протока крви.

Према једној студији, листови ротквице могу бити добри за здравље црева и смањење гојазности. Зелени део има више влакана од корена, што помаже у спречавање затвора. Познате и по свом здравом деловању и на крвни притисак и у том случају, зелени листови су најкориснији.

Једење превише ротквица може изазвати дехидрацију

Ово коренасто поврће може бити црвене, беле, жуте или љубичасте боје. Код нас се најчешће конзумира бела и црвена, али без обзира на боју треба имати на уму да су њихове користи велике. Препоручена дневна доза је је око пола шоље, а у фрижидеру могу опстати пар дана а после тога се смежурају и губе на нутритивном квалитету. Једење превише ротквица може изазвати дехидрацију, низак крвни притисак, хипогликемију, а може утицати на функционисање штитне жлезде, пише Вери вел Хелт.

image