Магазин

Престанак пушења смањује ризик од рака у било којем узрасту

Престанак пушења смањује ризик од рака у било којој животној доби, показали су резултати најновије студије јужнокорејских научника. Истраживања су показала да се шансе за развој рака смањују за 50 одсто најмање 15 година након престанка пушења. Студија је такође показала да ризик од рака плућа опада још више, посебно код оних који су престали да пуше пре средњих година.
Престанак пушења смањује ризик од рака у било којем узрасту© Unsplash/Jonathan Kemper

Истраживачи су анализирали медицинске податке готово три милиона грађана Јужне Кореје који су имали здравствене прегледе од 2002. године и надаље и забележили случајеве рака, укључујући туморе плућа, јетре, желуца до 2019. године, преноси Гардијан. Током студије, код готово 200.000 особа дијагностификован је рак.

Након просечног праћења од 13 година и пет месеци, ризик од рака плућа код оних који су престали да пуше пао је за 42 одсто, са мањим падом од 27 одсто за карцином јетре и 14 одсто за карцином желуца у поређењу са онима који су наставили да пуше.
Према студији, код пушача који су престали да пуше пре 50. године, ризик од рака плућа је пао за 57 одсто током периода праћења у поређењу са онима који су наставили да пуше.
Они који су престали са 50 или више година имали су за 40 одсто смањење ризика од рака плућа током тог времена.

Црна статитика у Србији

"Од рака плућа највише се умире у Србији. Особе мушког пола су на првом месту, по стопи умирања, код жена на другом месту, одмах иза рака дојке. Пушење је главни фактор ризика," изјавио је Др Михаило Стјепановић, директор клинике за пулмологију Универзитетског клиничног центра Србије, за РТС.

Рано откривање карцинома плућа један је од најважнијих предуслова успешног лечења. Велики проблем је што се код нас болест, код више од 70 одсто пацијената, открије у последњем стадијуму када су шансе за успешно излечење готово исцрпљене. Србија је заузела прво место у Европи по смртности од карцинома плућа, показују последњи подаци Global Cancer Observatory, платформе која прикупља глобалну статистику за рак с циљем информисања, контроле и истраживања о овој болести.

image
VV inauguration
banner