Магазин

Играње компјутерских игрица повећава ризик еректилне дисфункције

Мушко репродуктивно здравље доживело је још један ударац испод појаса када су научници установили да играње компјутерских игрица веома негативно утиче на ерекцију. Разлог за то јесте хормонални дисбаланс до ког долази услед коришћења рачунара у дужем временском периоду.
Играње компјутерских игрица повећава ризик еректилне дисфункције© Canva / aliaksandrbarysenka

Кинески научници установили су да играње компјутерских игрица у дужем временском периоду драстично повећава ризик од еректилне дисфункције. Ово откриће истраживачи су објавили у научном магазину Андролоџи, а преноси Њујорк Пост.

"Постојећа студија нам даје доказе да постоји повезаност између употребе компјутера и ризика од еректилне дисфункције", написали су аутори.

Како су повезане компјутерске игрице са еректилном дисфунцкијом

Како би установили каква је повезаност између играња компјутерских игрица и разика од еректилне дисфункције научници су спровели опсежна истраживања на 223.805 мушкараца старосне доби између 40 и 69 година. Испитаници су обављали различите активности укључујући гледање телевизије, играња игрица на компјутерима, па чак и самозадовољавања.

У току истраживања добровољцима је редовно мерен ниво тестостерона и других полних хормона, а морали су и да одговарају на питања која се тичу њиховог менталног стања, а конкретно - да ли осећају симптоме депресије или анксиозности. Резултати студије били су поражавајући: за сваких 80 минута проведених за рачунаром, испитаницима се вероватноћа развоја еректилне дисфункције утростручавала.

Да ли је седентарни начин живота проблем или нешто друго

Занимљиво је да научници нису пронашли ниједан доказ који сугерише да гледање телевизије или нека друга активност у седећем положају изазивају овакву реакцију организма. Њихов закључак је да седентарни начин живота овде не игра значајну улогу, колико се мислило раније. Проблем је у нечему другом.

Пролонгирано коришћење рачунара повезује се са нижим нивоима фоликулостимулирајућег хормона (FSH), који се лучи у мозгу. Заједно са тестостероном, FSH је одговоран за стимулацију производње сперматозоида, а када је он у дефициту, долази до еректилне дисфункције. 

На исти начин FSH хормон утиче и на губитак сексуалне жеље код мушкараца, може довести до неплодности, као и губитка енергије. Срећом, за ову "дигитално-индуковану" импотенцију постоји лек - све што је неопходно јесте прилагодити ниво физичке активности, наводе научници.

image