Магазин

"Вејпинг" и пушење смањују величину тестиса

Све популарнији "вејпинг", као и конзумирање других дуванских производа, доказано могу имати негативан утицај на мушко репродуктивно здравље, као и на величину тестиса, односно њихово смањивање.
"Вејпинг" и пушење смањују величину тестиса© Canva / and.one

Прави "ударац испод појаса" задали су резултати последњег истраживања које су спровели научници са турског Универзитета Џумхуријет у којима се јасно види повезаност конзумације вејпова и других дуванских производа са смањивањем величине тестиса.

Експеримент показао забрињавајуће резултате

Како би истражили утицај дувана и дуванских производа на репродуктивно здравље, турски научници су спровели експеримент на 24 лабораторијска пацова (мужјака), којима су пре почетка истраживања били узети узорци мокраће, измерена величина тестиса и број и покретљивост сперматозоида. Након тога, пацови су били подељени у три групе: прва група је била контролна, друга група је била изложена пари коју производе вејпови (електронске цигарете), док је трећа била изложена дуванском диму.

Резултати испитивања нису нимало оптимистични: код глодара из друге и треће групе, који су били под утицајем дима од вејпова и цигарета, примећено је значајно смањење величине тестиса. Осим тога, уочене су и деформације семеновода (каналића којима се семена течност креће од тестиса ка пенису) и смањење броја сперматозоида, док је њихова брзина била тек за нијансу мања.

"Резлутати истраживања доказују да постоје измене у хистопатологији тестиса, спермограму и другим параметрима код пацова који су били под утицајем дуванског дима или паре коју испуштају електронске цигарете", закључили су научници.

Ароме из вејпова додатно брину научнике

Будући да су вејпови изум новије генерације, научницима још увек није познато на који све начин течности које удишемо могу утицати на опште здравље човека, као и које су праве последице изложености хемикалијама које су додате за појачавање ароме. У прилог томе говоре и бројни снимци и искуства корисника друштвених мрежа који тврде да су након неколико година "вејпинга" осетили озбиљне здравствене тегобе.

Продаја вејпова у Србији расте из године у годину

Уколико се обрати пажња на званичне податке Агенције за привредне регистре, на којој је обавеза сваког правног лица да на крају године достави финансијске извештаје, може се уочити и значајан пораст прихода који остварују привредни субјекти који су регистровани за обављање делатности промета електронских цигарета.

Тако је, само током прошле године, код једног од највећих дистрибутера е-цигарета, течности и вејпова примећен пораст од преко 300 посто у односу на претходну (2021.) фискалну годину: у 2022. години, приход од продаје био је 1.773.082.000 динара, док је у 2021. он био мало преко 558 милиона динара.

Код другог највећег дистрибутера, ситуација је слична: а њихов промет је у односу на 2021. годину порастао преко 200 посто: у 2022. години, приход од продаје био је скоро 285 милиона динара, док је у 2021. години он једва премашивао 132 милиона динара! Уколико се збир прихода само ова два правна лица подели са 1200 (колико је просечна цена једног вејпа) долази се до податка да је само код та два дистрибутера продато близу 1.714.411 вејпова у 2022. години!

image