Магазин

Скривене опасности свакодневне конзумације јабуковог сирћета

Иако се јабуково сирће често доводи у везу са витком линијом и ниским нивоом холестерола, његова свакодневна употреба може наштетити здрављу.
Скривене опасности свакодневне конзумације јабуковог сирћета© Canva / 9dreamstudio

Јабуково сирће се може пронаћи у сваком дому. Оно је незаобилазни састојак салата, одличан савезник у борби са наслагама каменца, а многи га често користе и као средство за мршављење и чешћење организма. И док се у салатама и купатилу његово често присуство прижељкује, када је реч о његовом свакодневном испијању ради постизања виткије линије, мишљења стручњака су веома подељена, будући да постоје и нежељена дејства. О томе која то скривене опасности вребају преноси портал Хелтлајн.

Јабуково сирће може оштетити зубну глеђ

Јабуково сирће садржи јабукову и сирћетну киселину, због којих се pH вредност усне дупље може драстично нарушити. Овакав дисбаланс доводи и до оштећења природне баријере зуба, повећава њихову осетљивост и доводи до настанка каријеса. Научници су вршили чак и експериментална истраживања на ову тему, а резултати су показали да је сирће довело до губитка између 1 и 20 посто минерала зуба након само 4 сата у сирћету.

Због свакодневне конзумације се могу јавити и опекотине

Осим тога, због концентрације киселина, јабуково сирће може изазвати и опекотине усне дупље и једњака, што свакако неће донети ништа добро. Сирће такође може изазвати и површинске опекотине на кожи око усана која долази у додир са њим приликом испијања. Забележен је чак и случај да је једна жена доживела опекотину једњака јер јој се у њему заглавила таблета са екстрактом јабуковог сирћета.

Услед честог уноса сирћета могу страдати и кости

Иако научници немају чврсте доказе да се јабуково сирће одражава на ниво калијума у крви и здравље костију, неке студије сугеришу да повезаност ипак постоји. У медицини је забележен случај 28-годишње девојке која је пуних 6 година пила шољу јабуковог сирћета дневно, након чега је јој је дијагностикована остеопороза која за тај узраст није карактеристична.

Сирће у комбинацији са лековима такође може имати нежељена дејства

Поједини лекови у комбинацији са јабуковим сирћетом могу имати другачије дејство на организам. Примера ради, људима који узимају инсулин, а уједно и сирће могу драматично опасти ниво шећера и калијума у крви. Слично је и са појединим лековима за кардио-васкуларна обољења која сама по себи снижавају ниво калијума. У комбинацији са сирћетом ниво овог минерала може опасти исувише, чиме се може угрозити здравље.

image