Магазин

Прстен који нестаје, ветар који не дува: Да ли је принцезин видео "дипфејк"?

Многи су објавили успорене верзије видеа у којем Кејт Мидлтон открива јавности да болује од рака, питајући зашто се ништа у позадини ни у једном тренутку није померило - ни лист или влат траве
Прстен који нестаје, ветар који не дува: Да ли је принцезин видео "дипфејк"?© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Три дана откако је принцеза од Велса Кејт Мидлтон, након вишемесечних спекулација поводом њеног "нестанка", открила да болује од рака, јавност је подељена. Док се појединци на друштвеним мрежама принцези "дубоко извињавају због тврдњи да је радила фејслифт, бразилско подизање задњице", други оспоравају аутентичност снимка на коме Кејт говори о својој дијагнози и настављају да проналазе и указују на наводне нелогичности и неправилности.

Монтирана фотографија Кејт и њене деце која је изазвала буру у медијима 8. марта, у комбинацији са тајновитом и нетранспарентном комуникацијом Бакингемске палате, додатно је подгрејала бројне теорије завере које су већ бујале широм света, а хештаг #ГдеЈеКејтМидлтон убрзо је постао виралан и досегао је, како је проценио "Гардијан", више од 400 милиона људи. 

Шпанска новинарка је на националној телевизији, позивајући се на изворе, тврдила да је Кејт у коми, корисници Икса и ТикТока су претпоставили да је принцеза вероватно имала нервни слом због "Вилијамовог очигледног неверства са маркизом од Чолмонделија", а читава прича је због изненадне и не сасвим разрешене смрти Томаса Кингстона, породичног пријатеља краљевске породице и бившег момка Кејтине сестре Пипе, добила и елементе крими романа у коме је улогу детектива играо читав интернет.

Невидљиви прстен, пруге које се преливају

Како преноси "Дејли мејл", на Иксу многи тврде да је снимак на ком Кејт седи на клупи и јавности коначно говори истину о свом "нестанку" заправо "дипфејк" видео створен помоћу вештачке интелигенције.

Права Кејт се "и даље или крије или је мртва", тврде налози који продубљују теорију завере о британској принцези, указујући да у једном тренутку "Кејтина бурма накратко нестаје", те да се пруге са џемпера "настављају на клупи".

Неки корисници су објавили успорене верзије видеа питајући зашто се ништа у позадини ни у једном тренутку није померило - ни лист или влат траве, пренео је "Франс 24".

Како се чини, једном посејано семе сумње, које се притом добро примило, тешко је искоренити. 

"Када је реч о старој и затвореној институцији каква је краљевска породица, неповерење јавности је плодно тло за многа нагађања", рекла је професорка комуникација Денагал Јанг са Универзитета Делавер за АФП.

Хештегови на друштвеним мрежама о принцези постали су толико вирални да су многи корисници почели да их користе за промовисање постова невезаних за тему, попут кризе на Блиском истоку, додаје се.

Свеопште лудило свакако је погоршала и лоша ПР стратегија палате.

"Искрена да будем, палата је могла да угуши ситуацију много раније", закључила је Даглас.

image
VV inauguration
banner