Магазин

Напољу је сунце и лепо време а ви бисте радије остали у кући - вероватно осећате "сунчану кривицу"

Стигло је пролеће, време је топлије и дани су поново сунчани, идеални за шетњу и друге активности на отвореном. Ипак, ви се не осећате тако - желите да останете у кући, читате, одмарате... У исто време, сунчан дан вас "мами" да изађете напоље, посебно јер верујете да су баш сви изашли и уживају, а ви "чамите у кући". Овај осећај се назива "сунчана кривица". Како можете да избегнете овај осећај и допустите себи да се опустите?
Напољу је сунце и лепо време а ви бисте радије остали у кући - вероватно осећате "сунчану кривицу"© Freepik/lookstudio

Када је дан сунчан и небо ведро од јутра, скоро свако осећа налет енергије. Многи користе ову прилику да изведу децу или љубимце да уживају на отвореном, неки се одлуче за кратку шетњу, посету оближњем парку, кафићу, а неки испланирају дневни излет.

Током таквог дана, посебно када је у питању први сунчан дан после тмурног периода, осећамо се расположено и енергично и знамо да би "требало" да изађемо напоље. Међутим, иако смо добили мало енергије од сунца, још увек желимо да останемо у кући и да радимо друге ствари.

Можда смо планирали да останемо у кући, јер смо током целе недеље имали мноштво обавеза, састанака, па желимо да будемо сами. Можда смо планирали да до краја одгледамо серију или прочитамо омиљену књигу, да се посветимо нашем хобију, а можда смо једноставно физички преморени, па смо одлучили да ипак не изађемо напоље.

Ипак, чак иако смо задовољили своје потребе, осећамо се лоше, као да пропуштамо велику прилику да уживамо у лепом времену, за које верујемо да ће "сигурно бити боље" за наше здравље и расположење.

На крају, уместо да се препустимо опуштању код куће, само размишљамо о томе како би "требало" да смо напољу, јер дан проведен у кући увек изгледа мање импресивно од дана проведеног напољу. Дакле, нити излазимо, нити се заиста одмарамо унутра, јер смо преоптерећени овим мислима.

"Неки уобичајени узроци за ову врсту кривице повезани су са друштвеним вредностима и осећањем да их не испуњавамо", каже психотерапеут Кевин Белкастро за портал "Басл". Додаје да углавном постоје негативне стигме повезане са опуштањем у кући, као што су лењост или недостатак мотивације.

Између осталог, упоређивање са другима само појачава "сунчану кривицу", посебно када на Инстаграм објавама пријатеља видимо да испод сунца уживају и једу ручак поред реке, а ми смо "досадни" и седимо испред телевизора.

Без кривице због одмарања

Нису сви одмори исти. Некада, одмор значи одлазак на путовање и истраживање нових места, а некада може бити лежање поред плаже или базена. Исто тако, одмор може бити шетња кроз град, па тако и гледање серије у свом кревету.

Свима су потребне различите ствари када је у питању одмор и пуњење батерије, тако да је очекивано да ће нам понекада више бити потребан миран дан у кући, него социјализација у парку. Све зависи од нашег свакодневног распореда и онога што наше тело и ум траже у том тренутку.

Потребно је да одбацимо став да "не одмарамо и не уживамо како треба" када је напољу сунчано. Таквих дана ће увек бити у будућности, а ако заиста желимо да останемо унутра, онда не би требало да себи стварамо додатни притисак и "натерамо се" да излазимо.

Између осталог, дан проведен у кући није изгубљен дан, већ оставља много времена да се посветимо себи. Можемо да одспавамо, спремимо себи укусно јело, уживамо у филмовима или другим стварима за које нисмо имали времена... Штаивше, ако такав одмор искористимо како треба, након тога ћемо имати више воље да изађемо и пуним плућима уживамо у сунчаним данима.

 

image