Магазин

Пролеће је на прагу, а ми - поспанији него икада. Шта учинити када нас савлада пролећни умор

Након зимског сивила коначно нас напољу дочекује сунце, а ми, у инат - уморнији и поспанији него икада, без трунке елана. Мало-мало, па нам се приспава. Због чега смо баш када се природа буди ми на минимуму снаге?
Пролеће је на прагу, а ми - поспанији него икада. Шта учинити када нас савлада пролећни умор© Canva / Pheelings Media

Борба са самим собом у пролеће је тежа него икада - баш када треба да имамо највише елана и воље, ми смо исцрпљени, читав дан у неком полусну и без имало воље. Промена годишњих доба, иако са собом доноси ведрије  и топлије време, носи још нешто - жељу да свако мало одремамо макар пола сата. Шта може да нас избаци из равнотеже и учини мање енергичним у пролеће? 

Виша дневна и ноћна температура утиче на квалитет сна

"Како дани постају све топлији, морамо бити свесни утицаја које повишене температуре имају на квалитет нашег сна", навела је Хана Шор, стручњак за спавање, преноси портал БрејкингЊуз. Посебно уколико и ви волите да спавате под дебелим и топлим прекривачима, зимским пиџамама и са укљученим радијаторима у соби.

Будући да се температура тела може спустити за неколико степени када утонемо у дубок сан, све што нас током ноћи греје негативно се одражава на квалитет сна. Чак и вежбање, топле купке и преједање пред спавање имају негативан утицај, па смо онда и дању уморнији и поспанији.

Више дневне светлости се одражава на циркадијални ритам

Већа количина светлости такође може утицати на наш циркадијални ритам, а последнично и квалитет и трајање сна. Ведра јутра и раније свитање могу да потисну производњу мелатонина (хормона који је одговоран за спавање) и изазвати повећану енергичност већ од најранијих јутарњих часова.

Са друге стране, уколико смо током дана активни, већ поподне нас може стићи умор, нарочито уколико радимо у окружењу са пригушеним светлом. Разлог за то је управо лучење мелатонина, који нам олакшава да заспимо касно увече.

Како можемо себи помоћи када осетимо да нас савладава пролећни умор

Раније свитање нарочито тешко пада онима који су осетљиви на светлост и којима и најмањи зрачак сунца ремети сан. За ове људе је неке од најбољих инвестиција добра завеса или маска за спавање која не пропушта светлост и која потпуно приања лицу.

Раније буђење онима које савладава пролећни умор може бити од помоћи, а њега је потребно постепено уводити пре него што дође до померања сата. Само 15 минута раније буђење сваки дан помоћи ће организму да се навикне на промену времена и раније свитање, те ће и померање времена пасти лакше.

image