Магазин

Колико сувих шљива можемо појести у току дана

Суве шљиве су богатe влакнима и доказано помажу бољем раду црева. Њихова свакодневна конзумација позитивно утиче на ниво холестерола и шећер у крви, а ако се једу у препорученим дозама могу позитивно утицати на здравље срца.
Колико сувих шљива можемо појести у току дана© @ stockking/freepik

Свакодневно конзумирање сувих шљива побољшава ниво холестерола и истовремено утиче на смањење оксидативног стреса и упале, говори више студија. Предности дуготрајног конзумирања сувих шљива за здравље срца примећене су код мушкараца, док код старијих жена, редовно једење овог сувог воћа може позитивно да се одрази на холестерол, шећер у крви и ниво инсулина, пише Вери Вел.

Конзумација 5 до 10 комада сувих шљива сваког дана смањују ризик од срчаних обољења, говори студија објављена у Џурнал оф Медикал. "Смањење холестерола и маркера упале се вероватно догодила због побољшања нивоа антиоксиданса које се налазе у овом сушеном воћу", сматра др Ширин Хосхманд.

Пошто су веома богате антиоксидантима, могу утицати на успоравање развој Алцхајмерове болести, а такође, корисне су у одржавању здравља мозга.

Да ли су суве боље од свежих шљива

Иако студије сугеришу да суве шљиве могу позитивно утицати на здравље срца, то не значи нужно да свеже шљиве или сок од шљиве нуде исте предности.

"Није било много студија о предностима свежих шљива или сока од шљива, али могуће је да би на неким нивоима имали сличне предности. Потребно је истраживање да би се то боље разумело", наглашава др Ширин.

Сушење свежих шљива на топлом ваздуху побољшава нутритивне вредности и рок трајања воћа, па би то могао бити разлог да се уместо свежег воћа бира сува верзија: "Можда ћете морати да једете више свежих шљива да бисте добили исту корист као код сувих, али основни састав ће бити сличан. Што се тиче сока од овог воћа, он је последња опција", каже Маја Вадивало, нутрициониста.

image