Магазин

Укусне а здраве: Ове намирнице су здравије него што мислите

Неке врло укусне намирнице су годинама на лошем гласу, као што су путер, сир, кромпир, те када одлучите да се храните здравије, вероватно помислите да вам је "забрањено" да их једете. Међутим, здравији режим исхране не би требало да буде досадан и неукусан, већ у њега можете укључити и ову "лошу" храну, која има изненађујуће квалитетне хранљиве материје.
Укусне а здраве: Ове намирнице су здравије него што мислите© Pexels/Alexy Almond

Неке намирнице имају лошу репутацију, а то су углавном оне које прескачете када одлучите д се храните здраво, али то би могла бити грешка. Бројна истраживања су показала да су ови "зликовци" су неправедно осуђени, а неки од њих би могли бити чак и здравији за вас него што сте у почетку мислили.

На крају крајева, већина здравствених стручњака се слаже да означавање хране "добром" или "лошом" нема користи за здравље, а ни за циљеве. Уместо строге рестрикције (која никада не делује на дуже стазе), боље је да укључите следеће намирнице у исхрану и прилагодите их свом режиму и укусу, јер имају бројне хранљиве материје:

Кромпир

Кромпир је многима омиљена "нездрава" намирница, али то ипак нису само празни угљени хидрати. Кромпир је заправо богат витамином Ц, калијумом и влакнима, а такође и флавоноидима, каротеноидима и фенолним киселинама, које, према студијама, могу заштитити од кардиоваскуларних болести и рака, а истовремено пружају и антиинфламаторни ефекат. Такође је утврђено да скроб из кромпира побољшава осетљивост на инсулин и веома је користан за здравље цревног микробиома.

Оно што је најважније је начин на који га припремате. Када је куван на пари или печен са кором, кромпир је одлично поврће које учествује у очувању здравља, а уз то не мора да буде обичан и досадан оброк. Можете да га комбинујете са броколијем или паприком, јогуртом или павлаком, као и са бројним биљним зачинима који ће му дати јединствен укус.

Да би се формирао отпоран скроб, охлађени кромпир треба оставити да одстоји најмање 12 сати након кувања, пре него што се поједе. Поред тога, ако заиста желите да добијете максималну корист од кромпира, размислите о томе да га увек једете са кором.

На крају, уколико сте се заситили домаћег кромпира, можете да испробате и слатки кромпир, који је наранџасте боје, богат је бета-каротеном и мање је калоричан у односу на обичан.

Јаја

Јаја имају лошу репутацију због високог садржаја холестерола, али велики број доказа сада показује да холестерол у јајима можда заправо не утиче на укупни ниво холестерола у крви појединца, па би можда ипак требало додати их свакодневној исхрани. Нискокалорични су извор протеина и садрже мноштво хранљивих материја као што су холин, биотин и витамин А. Осим што јаја могу бити хранљив и вредан део уравнотежене исхране, пружају и кулинарску разноврсност.

Могу да се припремају на неколико начина, а могу бити и саставни део других јела. Ипак, препоручује се да се најчешће конзумирају кувана.

Маслац 

Висок садржај масти и холестерола у путеру обично значи да је "забрањен" за оне који се брину о здрављу. Међутим, то би могло бити здравије него што мислите. Не само да садржи много корисних масних киселина и витамина растворљивих у мастима (попут витамина А и Е), већ чак може помоћи вашем телу да апсорбује хранљиве материје растворљиве у мастима и из друге хране.

Маслац је извор бутерне киселине, која може користити микробиому да регулише метаболизам и подстиче здравље црева. Али можда најбоља здравствена корист путера је то што садржи ЦЛА (коњуговану линолну киселину), која може повећати имунолошку функцију и имати својства против рака. Најважније је да не претерујете.

Сир 

Сир можда није прва храна која вам пада на памет када размишљате о здравој исхрани, али заправо може бити добар извор калцијума, здравих масти и протеина.

Такође садржи важне хранљиве материје као што су витамин Б12 и фосфор, а конзумирање млечних производа може чак смањити нивое штетног ЛДЛ холестерола и значајно смањити ризик од можданог удара.

Најважније је да намирница буде квалитетна, како бисте имали највише могуће добробити. Висококвалитетни сир такође може да пружи пробиотичке предности када се прави од ферментисаног млека, а како стручњаци истичу, ферментисана храна - попут кефира и киселог купуса - је још једна добра категорија хране. Богата је пробиотицима који подржавају здравље црева и имунолошку функцију.

Италијанска храна

Иако многа италијанска јела могу бити пуна нездравих састојака, ови оброци могу бити здрави. Ипак, сва италијанска храна може имати здравије алтернативе. 

На пример, сос од парадајза који се користи у пицама, пасти и лазањи садржи биљни антиоксиданс ликопен. У ова јела се увек може додати поврће, користити интегрална тестенина, избацити зачини који садрже много соли... Тестенина се чак може заменити тиквицама или патлиџанима и сир на пици увек може да буде високог квалитета.

image