Магазин

Неки људи стварно могу да намиришу кишу, тврде научници

У данашње време врло лако можемо сазнати какво нас време очекује и да ли се очекују падавине - довољно је само да на телефону проверимо прогнозу. Али, можемо ли се ослонити на чуло мириса када је реч о предвиђању падавина или је то само мит?
Неки људи стварно могу да намиришу кишу, тврде научници© Canva / Yuganov Konstantin

Карактеристичан мирис након кише свима нам је добро познат, нарочито када она падне након дугог, топлог дана. Али, веровали или не, постоје научни докази да неки људи имају "натприродну" способност да намиришу долазак кише много пре него што она заиста почне да пада, чак иако на небу не постоји ни један једини облачак. Са чиме је то повезано и шта је то у ваздуху пре него што дође до провале облака?

Петрикор - мирис који наговештава долазак кише

Способност неких људи да намиришу кишу повезана је са петрикором - карактеристичним мирисом који настаје када органско једињење геозмин, које производе бактерије Streptomyces које се налазе у тлу, дође у контакт са воденим честицама. Другим речима, како би се у ваздуху осетио мирис петрикора потребно је да падне киша. Ово звучи нелогично: како неки људи намиришу кишу само захваљујући петрикору ако се он јавља тек када киша заправо падне?

Објашњење је врло једноставно - њега доноси ветар са других места на којима је киша претходно пала, а захваљујући својој осетљивости, они га осете и када је врло благ. Чуло мириса ових људи је толико осетљиво да превазилази чак и способност ајкула да осете мирис крви у води. Осим појединих људи, врло добро га осећају и инсекти, бескичмењаци и неке веће животиње, чије је чуло мириса драстично развијеније од људског.

Озон такође може да "заголица" наше чуло мириса

Још један фактор који доприноси томе да неки људи могу намирисати долазак кише јесте озон - једињење које се састоји од три атома кисеоника и које има за нијансу слађи мирис од петрикора. Овај мирис се у ваздуху осећа тек након што га ветрови потисну до нивоа тла и сигуран је знак да се приближава невреме са обилним падавинама. Ова појава је чешћа и мирис озона осећа већи број људи, па се вероватно отуд и појавило уверење да се киша увек може намирисати, наводи портал Ај-Еф-Ел Сајенс.

image