Магазин

Пси могу да "намиришу" трудноћу својих власница

Повезаност између власника и њихових паса већ вековима интригира друштво и научнике: они су одани, изузетно емотивно везани и способни да комуницирају на веома занимљив начин. Међутим, постоји једна посебна "вештина" коју поседују пси - они могу осетити, "намирисати" трудноћу својих власница и пре него што оне сазнају да су у другом стању.
Пси могу да "намиришу" трудноћу својих власница© Canva / bulentumut

О невероватним способностима паса и њиховом изузетно присном односу са власницима писали смо већ безброј пута, и таман када смо помислили да нас више ништа не може изненадити након сазнања да су они у стању да одглуме да се не осећају добро само како би добили мало више пажње него обично, стигло је још једно изненађење.

Ови четвороножни чланови породице могу намирисати трудноћу својих власница! Како је то уопште могуће, колико су пси прецизни у одређивању другог стања и како нам показују да су "намирисали" будућу принову?

Како пси "нањуше" трудноћу својих власница

Бројна истраживања су показала да пси наслућују трудноћу својих власница на основу промена у њиховом мирису, које настају као последица многобројних хормонских промена у телу. Четвороножни другари су веома вешти у "читању" говора тела и препознавању разлика у покретима власника, па тако веома лако примећују и промене у понашању и свакодневној рутини.

Осим тога, својом њушком пси веома лако могу установити и разлику у телесној температури власника, а у стању су да препознају и промене у дисању. Иако научници не могу рећи колико су пси прецизни у откривању трудноће, власници паса редовно на друштвеним мрежама пишу о променама у понашању паса којима они својим власницама као да говоре да знају да су у другом стању.

Како пси показују да су "намирисали" друго стање

Понашање паса када открију да је њихова власница у другом стању се може разликовати. Неки пси могу постати више заштитнички настројени него иначе према трудници, па чак и лежати и шапама "чувати" труднички стомак. Неретко пси постају и нежнији приликом мажења, мирнији и мање захтевни, знајући да је власници потребно више одмора него иначе.

Поједини пси, пак, могу показати и знаке анксиозности и напетости, као да знају да више неће бити центар света својих власника када се појави беба. Наравно, када на свет дође принова, и куце постају заокупљене њоме, па онако како су некада чувале своје власнице, тако сада чувају дете.

image